Metaverse ve Karma Gerçeklikle Uzaktan Bakım Dönemi

Kritik tesisler, enerji santralleri ve fabrikalarda bakım ve onarım işlerine çağ atlatacak yeni nesil teknolojiler dönemi başlıyor. Karma Gerçeklik teknolojisi sayesinde sahada çalışan personeller, bakım ve onarım işlerindeki teknik destek ihtiyaçlarını karma gerçeklik gözlükleri ile uzaktan canlı bağlantı kurdukları uzman personelin gerçek zamanlı yönlendirmesi sayesinde sıfır hatalı giderecek. MİA Teknoloji CEO’su Gökhan Beltekin Türkiye’de başlattıkları uzaktan bakım hizmetleri sayesinde işletmelerin bakım ve onarım hizmet giderlerinde büyük bir düşüş yaşanacağını ve üretimde kesintilerin önüne geçileceğini vurguladı.

Ulaşımı zor arazilerde bulunan kritik öneme sahip tesisler, enerji santralleri ve fabrikalarda ihtiyaç duyulan bakım ve onarım faaliyetleri için yeni bir dönem başlıyor. MİA Teknoloji tarafından, fiziksel ve dijital dünyanın karışımı olan karma gerçeklik ve yapay zeka teknolojileri kullanılarak geliştirilen uzaktan bakım faaliyetlerinin işletmeleri zaman, maliyet ve iş gücü bakımından büyük ölçüde rahatlatması hedefleniyor.

MİA Teknoloji tarafından geliştirilen proje sayesinde herhangi bir bakım ve onarım ihtiyacında, tesisin bulunduğu yere uzman bir personel göndermek yerine, tesiste görev alan kişiye, uzman kişi tarafından uzaktan, gerçek zamanlı bağlanarak destek veriliyor. Bu kapsamda, sahadaki çalışanın görüntüsü ofisteki uzman kişiye, uzman kişinin görüntüsü ise, sahadaki çalışana PC’den, gözlükten ve telefondan aktarılıyor. Bakım ve onarım esnasında gözlükte beliren objeler yapay zeka desteği sayesinde tanınabiliyor. Ayrıca gerçek zamanlı olarak canlı bağlantı videosunda görülen objelere açıklama eklenebiliyor.

Uzaktan bakım ve onarım faaliyetleri kapsamında tesislerde kullanılan cihazların kılavuzları, teknik çizimleri ürün güncellemeleri gibi bakım ve onarım faaliyetleri için gerekli dokümanlar geliştirilen yazılım projesi içerisine yüklenebiliyor. Öte yandan herhangi bir cihaz ile ilgili sahadaki personele eğitim verilebilmesi için cihazın dijital ikizi oluşturuluyor ve eğitim onun üzerinden veriliyor.

Bu projenin uzaktan bakım ve onarım hizmetlerine çağ atlatacağını belirten MİA Teknoloji CEO’su Gökhan Beltekin, “Zorlu koşullara sahip, uzak coğrafyalarda üretim yapan tesislerde herhangi bir arıza veya bakım ihtiyacında, merkezden bir uzmanın sahaya gitmesi ve sahada çalışanlara nasıl yapacaklarını göstermesi gerekiyordu. Uzaktan bakım onarım hizmeti sayesinde, sahadaki personele gerçek zamanlı ulaşarak, ne yapması ve nasıl yapması gerektiğini, göstererek anlatma ve uygulatma şansına sahibiz. Bu da işletmelere zaman maliyet ve iş gücü bakımından büyük bir avantaj sağlıyor” dedi.

Editör: TE Bilisim