Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yükseköğretim Yürütme Kurulu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde (KSÜ) Uzaktan Öğretim İlahiyat Lisans Tamamlama Programını onayladı.

KSÜ’den verilen bilgiye göre; KSÜ Rektörlüğünün İlahiyat Fakültesi bünyesinde Uzaktan Öğretim İlahiyat Lisans Tamamlama Programı açılması yönündeki teklifi Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından görüşülerek onaylandı. 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Uzaktan Öğretim İlahiyat Lisans Tamamlama Programı’na 200 öğrenci alınacak.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Kahramanmaraş’ın ve ülkemizin yetişmiş insan gücü ihtiyacını analiz ederek, bu alanlarda akademik düzenlemeler yaptıklarını ve Yükseköğretim Kuruluna bu kapsamda teklifler sunduklarını söyledi. Bir taraftan yeni fakülte ve yüksekokul kurulmasına ilişkin çalışmalar yürütülürken diğer taraftan da mevcut fakülte ve yüksekokullara yeni bölümler açılması ve kadroların güçlendirilmesi için çaba sarf ettiklerini ifade eden Rektör Can, şunları kaydetti:

“Devletimizin sınırlı kaynaklarını maksimum verimlilikle hizmete dönüştürmenin gayreti içerisindeyiz. Önümüzdeki yıllarda önem kazanacak meslek alanlarını doğru analiz ederek bu alanlarda bölüm ve program açılması için çalışıyoruz. Öğrencilerimizi çağın gereklilikleri doğrultusunda yetiştiriyor, çalışma alanlarının beklentileri ve teknolojik gelişmeler ışığında eğitim-öğretim yöntemlerimizi güncelliyoruz. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak genç ve dinamik kadromuzla, mesleki yeterliliğe sahip, donanımlı, milli ve insani değerlere saygılı nesiller yetiştiriyoruz.”

UZAKTAN ÖĞRETİM NEDİR?

Uzaktan öğretim, öğrencinin ve öğretim üyesinin kampüse gelme zorunluluğunun bulunmadığı, tamamen sanal ortamda, canlı, görüntülü, sesli ve interaktif olarak derslerin işlendiği, uzaktan fakat yüz yüze üniversite eğitiminin verildiği çağdaş bir eğitim sistemidir. Zaman ve mekandan tamamen bağımsız yapılan bir eğitim türüdür.

Uzaktan öğretim harç ücreti ikinci öğretim (Gece) ücretiyle aynıdır. Fakat ilave olarak teknik altyapının kurulumunda kullanılan materyal ücreti alınmaktadır. Materyal ücreti, harç ücretini geçmemektedir.

Zaman ve mekan tamamen bağımsız ve herkesin kendi bulunduğu yerde eğitim imkanı

Uzaktan Eğitim Sisteminde hem ders veren öğretim elemanları, hem de öğrenciler eğitim için üniversiteye veya belirlenmiş herhangi bir mekana gelmezler, derslere katılım için kendi bulundukları ülke veya şehri terk etmezler. Programa kayıtlı herkes dünyanın hangi noktasında, yolda, seyahatte, tatilde, iş gezisinde vb. bir kablosuz internet bağlantısına sahip taşınabilir bilgisayarıyla, interaktif bir biçimde sanal sınıflarda derse katılabilirler.

Uzaktan öğretimin faydaları nelerdir?

Uzaktan Öğretim Sistemi , hem iş hayatının yoğun temposun içine girerek eğitimini tamamlayamamış olanlar için hem de maddi imkansızlıklar nedeniyle uzak şehirlerde kazandığı üniversitelere gidemeyen öğrencilere arzu ettiği üniversite eğitimini oldukça uygun koşullarla vermektedir.

Zengin ve etkileşimli araçlarıyla ders işleme imkanı

Sanal derslerde, örgün eğitimde olduğu gibi yazı tahtası, power point uygulamaları, videolar, örnek olaylar, çoklu ortam (multimedya) araçları, animasyonlu metinler vb. birçok çağdaş eğitim aracı kullanılır

Örgün öğretimden farklı olarak kaçırılan dersin sınırsız telafi imkanı

Derse zamanında katılamayan veya yeniden takip etmek isteyen öğrenciler, arşivde kaydedilmiş olan derslere istedikleri anda ulaşabilirler, zamandan ve mekan sınırlamasından bağımsız olarak dersleri kendi istedikleri yer ve zamanda takip edebilirler.

Teknolojinin sağladığı eğitimde fırsat eşitliği

Uzaktan öğretim Sistemi’nin geliştirilmesindeki temel amaçlardan biri de ülkemizde uzun süredir tartışılan “eğitimde fırsat eşitliği” konusuna kesin bir çözüm getirmektir. İstanbul Arel Üniversitesi, hem kariyer hedefi olan profesyonellere hem de maddi yetersizlik nedeniyle uzak şehirlerde kazandığı üniversiteye gidemeyen öğrencilere gerçek bir üniversite eğitimini son derece uygun koşullarla sunmaktadır.

Engelli öğrencilere eğitim olanağı

Uzaktan öğretim Sistemi engelli öğrenciler için de ciddi imkanlar sağlamaktadır. Ulaşım sorunları yüzünden önlisans veya yüksek lisans eğitimi alamayan engelli öğrenciler, diğer öğrencilerle aynı şartlarda derslere katılma olanağına kavuşmaktadırlar.

Dersler nasıl işleniyor?

Uzaktan öğretim sisteminde dersler sanal sınıf ortamında gerçekleştiriliyor. Akademisyen ve öğrenciler internet bağlantısı sağlanan her ortamdan sisteme bağlanarak sınıf ortamında derse katılabiliyor. Sanal sınıf ortamında gerçekleşen eş zamanlı derslerde akademisyenler, görüntülü ve sesli olarak dersi anlatabiliyor, yazı tahtası kullanabiliyor ve hatta bilgisayarında kayıtlı uygulamaları öğrencilerle paylaşabiliyor. Öğrenciler de derse görüntülü ve sesli olarak bağlanabiliyor, ders içerisinde soru sorabiliyor, dosya paylaşımları yapabiliyorlar. Eş zamanlı yapılan dersler kayıt altına alınıyor ve daha sonra tüm öğrenciler, bu kayıtlar sayesinde istedikleri her an o dersi tekrar takip edebiliyor.

Editör: TE Bilisim