Anahtar Dergisi, yayında

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın aylık yayını olan Anahtar Dergisi’nin “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” temalı Nisan 2025 sayısı yayınlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dergide yayımlanan  “2030’a Doğru: Türkiye’nin Sanayi Ve Teknoloji Stratejisi” başlıklı makalesinde şu ifadeleri kullandı:

Bb

Dergimizin Kıymetli Okuyucuları,

Vekaletle kurban kesim bedeli belirlendi Vekaletle kurban kesim bedeli belirlendi

İçinde bulunduğumuz çağ; insanlık tarihinin seyrini değiştiren derin kırılmalarla şekilleniyor. Ekonomiden enerjiye, güvenlikten teknolojiye pek çok alanında yaşanan köklü dönüşümler; yeni bir küresel düzenin inşasına işaret ediyor. Serbest ticaretin yerini korumacı yaklaşımların aldığı, tedarik zincirlerinin kırılganlaştığı ve arz güvenliğinin büyük bir önem taşıdığı bu dönemde; ülkeler artık sadece ekonomik büyümeyi değil, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığı esas alan bir yaklaşıma yöneliyor.

Türkiye olarak böylesi kritik bir eşikte, bu büyük dönüşümü yalnızca gözlemleyen değil; yönlendiren, şekillendiren ve ona istikamet tayin eden öncü aktörlerden biri olma vizyonuyla hareket ediyoruz. Son 22 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde attığımız kararlı ve istikrarlı adımlarla, küresel ölçekte üretim ve teknoloji geliştirme ekosistemi inşa ettik. Türkiye Yüzyılında da daha güçlü ve daha müreffeh Türkiye’yi; katma değerli üretimi artıran, ülkemizin küresel rekabet gücünü yükselten stratejik adımlarla inşa ediyoruz.

 Elbette, Ülkemizin ekonomik ve teknolojik bağımsızlığını kazanması; uzun soluklu stratejilerle, kamu kurumlarımızın, iş dünyamızın ve akademimizin birlikte çalışmasıyla mümkündür. Bilim, sanayi ve teknoloji dünyasındaki paydaşlarımızın kıymetli katkılarıyla hazırladığımız ve geçtiğimiz ay Sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği 2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi bu anlayışın bir yansımasıdır. Millî Teknoloji Hamlesi vizyonu temelinde şekillendirdiğimiz Strateji Belgemizi beş ana sütun üzerine inşa ettik. Yüksek Teknoloji, Dijital Ekonomi, Yeşil Dönüşüm, Küresel Entegrasyon ve Yapısal Dönüşüm olarak tanımladığımız amaçlara ulaşmamızı mümkün kılacak 100 strateji ve vizyonumuzu somutlaştıran 20 makro hedef tanımladık. Bizi hedeflere taşıyacak, HIT 30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programından Ulusal Çip Konsorsiyumuna, Mega Endüstriyel Parklardan Yerel Kalkınma Hamlesine kadar geniş bir perspektifte öncelikli program ve projeleri tanımladık.

Strateji Belgemiz doğrultusunda önümüzdeki beş yılda nükleer reaktörlerden kuantum teknolojilerine, yarı iletkenlerden yapay zekaya birçok alanda atacağımız adımlarla ülkemizi yüksek teknolojide devler ligine taşıyacağız.

 İşletmelerimizin dijital ekonomiye entegrasyonunu hızlandıracağız. Mevcut işgücümüzün kabiliyetlerini dönüştürürken; dijital yetkinlikleriyle Teknofest kuşağının ülke kalkınmasına etkin şekilde katılımını sağlayacağız. Yenilenebilir ve nükleer enerjiyle sanayimizin düşük karbonlu üretim teknolojilerine geçişini hızlandıracağız. Kuracağımız yeni kalkınma ve ticaret koridorları ile kazan-kazan ilkesine dayanan ittifaklarla, ülkemizin küresel pazarlara entegrasyonunu pekiştireceğiz. KOBİ’lerimizin verimlilik ve ölçek büyütmede ihtiyaçlarını adresleyen, yerel potansiyeli harekete geçirecek programlarla; imalat sanayimizi daha dirençli ve rekabetçi bir yapıya kavuşturacağız.

Kalkınma ve yatırım finansmanı kaynaklarını çeşitlendirecek uygulamalarla; girişimcilerimizin önünü açacak, sürdürülebilir büyümenin altyapısını daha da sağlamlaştıracağız. Ulusal Sanayi Alanları Master Planıyla, sanayimizin afet riski yüksek bölgelerden güvenli alanlara taşınma sürecini hızlandıracağız.

2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejinin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Hazırlanmasında emeği geçen tüm paydaşlarımıza ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu vesileyle çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor, ülkemizi 2053 ve 2071 hedeflerine çocuklarımızın ve gençlerimizin taşıyacağına yürekten inanıyorum.”

Anahtar Dergisi’nin “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” temalı Nisan 2025 sayısına bu adresten ulaşabilirsiniz.