Kan şekeri dengesizliği, toplumun büyük bir bölümünü etkileyen diyabetin yanı sıra birçok kronik rahatsızlığa da zemin hazırlayan önemli bir sorun. İlerlemesi halinde amputasyona varan büyük sağlık sorunlarına sebep olan şeker hastalığıyla mücadele etmenin en iyi yolu ise; düzenli beslenme. Bazı besinler ise kan şekeri üzerinde olumlu etkileriyle öne çıkıyor.

Tip 2 diyabet, vücudun insülin üretme biçimindeki bir işlev bozukluğundan kaynaklanan kronik bir durumdur. Pankreas tarafından salgılanan insülinin birincil görevi; kan şekerini düzenlemektir ve bu mekanizmada ortaya çıkan sorunlar, kan şekeri seviyelerini tehlikeli bir biçimde yükseltir.

Fakat bu durumda, basit ama etkili bir çözüm bulunuyor: beslenme düzeninizi değiştirmek. Kan şekeri seviyeleri, yemek yemeye tepki olarak yükseliş gösterir. Bu sayede tam da bu yöntemi kullanarak kan şekeri düzeyini düzenleyebilirsiniz.

Araştırmalar, yemek yemeden önce zerdeçalın parlak sarı rengini veren pigment kurkuminin tüketilen yemekten kaynaklanan kan şekeri seviyelerindeki artışı azaltabileceğini ortaya koyuyor. Üstelik bu düşüş, tüketimden sonraki bir saat içinde kendisini göstermeye başlıyor. Kan şekeri seviyeleri, ilk tüketimden 120 dakikaya kadar ölçülerek bu veriler elde edildi.

Yapılan araştırmalar sonunda "postprandiyal glukoz konsantrasyonları" ( yemek yedikten sonra ortaya çıkan şeker) oranının "kurkumin" (zerdeçal) ve "kurkumin - balık yağı" tüketenlerde farklı düşüş oranları tespit edildi. Zerdeçal tüketenlerde %60,6, zerdeçal ve balık yağı tüketenlerde %51 oranında düşüş, ilk alımdan 60 dakika içinde gerçekleşti.

Araştırmacılar, zerdeçalın (kurkumin) tokluk glisemik yanıtı ve glikoz kontrolü için insülin talebini azalttığını bu sayede kandaki şeker oranının düştüğünü ortaya koyuyor.

KURKUMİN NASIL TÜKETİLMELİ?

Holland ve Barrett, çoğu takviyede karabiberin bulunduğunu çünkü kanın kurkumin adlı bileşiği zerdeçal sayesinde tüketmenin bu karabiber olmadan emiliminin yeterince iyi olmadığını belirtiyor. Uzmanlar, karabiberin, kanın zerdeçalın içeriğindeki kurkuminin emilimini %3000 artırdığını belirtiyor.

NASIL BESLENİLMELİ?

Tip 2 diyabetiniz bulunuyorsa bazı yiyecek türlerini sınırlamak önemlidir. Hangi yiyeceklerin sağlığınız için yararlı hangilerinin kan şekerinizi yükseltebilecek bir riskle karşı karşıya olduğunu bilmek gerekir. Bu nedenle ortaya konulabilecek birkaç ipucu;

Meyve, sebze ve makarna gibi bazı nişastalı yiyecekler dahil olmak üzere birçok yiyeceği beslenme sisteminize dahil ederek, öğünlerinizi çeşitlendirin.

Şeker, yağ ve tuzu minimumda tutun.

Her gün kahvaltı, öğle ve akşam yemeği olmak üzere öğün atlamadan beslenmeye dikkat edin.

Uzmanlar, doktorunuzun kontrolünde ilerleyecek olan beslenme sistemini uygulamanın en doğrusu olduğunu, herkesin bedenindeki değişikliklerin bir uzman kontrolünden geçmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

TİP 2 DİYABET BELİRTİLERİ NELERDİR?

Birçok insan farkında olmadan tip 2 diyabet hastalığı yaşıyor olabilir. Geç fark edilen bu durum, semptomların kendisini fark ettirmeden iyi hissetmenize neden olmasıdır. Tip 2 diyabetin belirtileri ise;

Geceleri sıklıkla idrara çıkmak

Sürekli susamış hissetmek

Çok yorgun hissetmek

Ani kilo vermek

Genital bölgede ortaya çıkan kaşıntı veya pamukçuk

Bulanık görme

İyileşmesi uzun zaman alan yaralar

Sağlık uzmanları, bu belirtilere bağlı olarak tip 2 diyabet semptomlarından herhangi birine sahip olunması durumunda mutlaka bir hekime danışmanızı gerektiğini belirtiyor. Bir kan testi sayesinde sağlık merkezinde gerekli yardım alınabilir.

KAYNAK: https://www.sabah.com.tr/roza/saglik/insulin-direnciyle-mucadelenin-sirri-baharat-rafinizda-kan-sekerini-bir-saatte-60-dusuren-o-mucize

Editör: TE Bilisim