Birlikte, konuşarak, adil ve regl dostu bir gelecek inşa edebiliriz!

Belediyelere regl yoksulluğuyla mücadelede büyük sorumluluk düşüyor!

Konuşmamız Gerek Derneği, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu çalışmaları, yerel seçimler sonrası regl bakım ihtiyaçları odaklı sosyal belediyecilik, 23 Nisan'da çocuklarla regl odaklı kitap ve kaynaklarla iletişim kurma ve başvuruları çok yakında kapanacak olan Yerel Menstrüel Adalet Elçileri programı üzerine gündemlerini paylaşıyor.

Konuşmamız Gerek Derneği, Mart ayı boyunca Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu (KSK) 68. Oturumu ve Sivil Toplum Forumu’na aktif katılım sağladı. Yoksulluk ana temasıyla gerçekleşen Komisyon süresince, sivil toplum forumu NGO Committee on the Status of Women’da (NGOCSW) Oxfam Ghana ile iş birliğinde bir paralel etkinliğe ev sahipliği yaparak vergi adaletinin ötesinde regl yoksulluğuyla mücadeleyi sivil toplum ve gençlik bakış açısıyla sundu. Ayrıca Birleşmiş Milletler’de (BM) gerçekleştirilen sivil toplum istişarelerine ve Gençlik Forumu’na aktif olarak katıldı.

UN Women ve UNFPA Genel Merkezi ekipleri ve Empower Foundation ve Foundation for a Just Society gibi uluslararası hibe veren kurumlarla temaslarda bulundu ve Türkiye’den kadın hakları kuruluşlarının New York Başkonsolosluğu ile Türk Evi’nde gerçekleştirdiği toplantıya katıldı. Regl yoksulluğu ve menstrüel adalet alanında çalışan pek çok kuruluşla bağlantı kuran Konuşmamız Gerek Derneği, Türkiye’de özellikle afet sonrası menstrüel adalet çalışmalarını aktardığı verimli bir uluslararası savunuculuk deneyimini kuvvetli bağlar ve fikirlerle geride bıraktı.

Konuşmamız Gerek Derneği’nin e-posta aracılığı ile yapılan açıklamasında şu ifadeler paylaşıldı:

Türkiye gündeminde önemli bir yer tutan yerel seçimler, yerel yönetimlerde kadın temsili bakımından umut verici şekilde sonuçlandı. 81 ilin 5’i büyükşehir olmak üzere 11’inde ve 922 ilçenin 61’inde kadın belediye başkanları seçilmesini kutluyoruz.

Türkiye’de regl yoksulluğu alanında kanun teklifi sunan milletvekillerinin çoğunun kadın oluşunun, dünyada menstrüel adaletin siyasi alandaki savunuculuğunu büyük oranda kadın liderlerin üstlenmesinin bir tesadüf olmadığını biliyoruz.

Daha eşitlikçi siyasi temsilin, pek çok sosyal adalet ve insan hakları alanında olduğu gibi menstrüel adalet alanında da ilerlemenin ön koşullarından biri olduğunu savunuyoruz.

Ancak yerel seçimlerin ardından belediyelerin sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı, menstrüel adaleti ve regl bakım ihtiyaçlarını gözeten sürdürülebilir politikalar üretmesini gerekiyor.

Türkiye’de menstrüel adalet alanında öncü uygulamaların, Dünya’daki merkezi yönetim ve özel sektör örneklerinin aksine özgün şekilde yerel yönetimler öncülüğünde gerçekleştiğini gözlemliyoruz.

Türkiye’de regl izni uygulamalarının öncülüğünü Tunceli Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi yapmış, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise öğrenci yurtlarına menstrüel ürün desteği, regl danışma hattı gibi öncü uygulamalar başlatmıştı.

Nisan ayında duyurulan, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin aylık bir defa ve bir paket olmak üzere ücretsiz hijyenik ped desteği girişimi büyük bir coşkuyla karşılandı.

Biz de, Konuşmamız Gerek Derneği olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi’nin bu öncü uygulamasını destekliyor ve kutluyoruz.

Yerel seçimler sonrası menstrüel bakım ihtiyaçlarının sosyal belediyecilik stratejilerine daha çok dahil edilmesini ve bu öncü uygulamanın başka yerel yönetimlerce de örnek alınmasını talep ediyoruz.

Elbette menstrüel bakım için gerekebilecek ürün çeşitlerinin ve miktarının kişiden kişiye değişebileceğini, menstrüel adaletin yalnızca ürünlere erişimle değil, regl dostu kamusal alanlar yaratılması, yeterli altyapı ve adil vergilendirme, etkin regl odaklı politika çalışmaları ve özellikle eğitim alanında yatırımlarla desteklenmesi gereken çok boyutlu bir mesele olduğunun altını çiziyoruz. 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlarken, bütün çocukların regl ve ergenlik konusunda açık ve doğru bilgiye erişim hakkı olduğunu, hiçbir çocuğun ilk regl deneyimini utanç ve travmayla yaşamaması, regl bakımı için gerekli ürün, kaynak ve bilgiye erişimi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğimizi hatırlatıyoruz.

Vatandaşlar sağanak yağışa karşı uyarıldı! Vatandaşlar sağanak yağışa karşı uyarıldı!

Bunun için bakım verenlerin, eğitim ve sağlık görevlilerinin çocuklarla konuştukları, sorularını sorabilecekleri güvenli ortamlar yaratmaları oldukça önemli, ve çocuk kitapları bu konuya giriş için kıymetli bir araç.

Bu alanda Türkiye bağlamına uygun kaynak eksikliğini gidermek amacıyla Konuşmamız Gerek’in eş kurucuları İlayda Eskitaşçıoğlu Karavelioğlu ve Bahar Aldanmaz Fidan tarafından kaleme alınmış Hadi Konuşalım isimli çocuk kitabı, Elif isimli ana karakterin ilk regl deneyimini günlüğünden sayfalarla takip edebilecekleri, bütün çocuklar için yazılmış bir kaynak.

Kitabın satışından elde edilen gelirler Konuşmamız Gerek’in saha çalışmalarına gidiyor.

23 Nisan günü, aynı zamanda Konuşmamız Gerek Derneği’nin Yerel Menstrüel Adalet Elçileri programına başvuru için son gün. Türkiye’nin 7 bölgesinden seçilen 18-30 yaş arası 21 genç, Yerel Menstrüel Adalet Elçileri olarak bir yıl boyunca Konuşmamız Gerek Derneği’nin gençlik danışma kurulunda yer alacak, kendi bölge ve şehirlerinde menstrüel adalet konusunda gerçekleştirmek istedikleri araştırma, savunuculuk ve saha çalışmalarını düzenlemek, fikirlerini hayata geçirmek için bu alanda mentörlük desteklerinden yararlanacaklar.

Editör: Akif Arslan