Cuma namazından sonra kılınan namaz nedir?

Dinimizde farz ve sünnet olan ibadetler bulunmaktadır. Cuma namazı ise sadece erkeklerin kılmak ile yükümlü olduğu namazdır. Cuma günleri öğle vakti ile beraber kılınan bir namazdır.

Cuma namazı, farz namazlardan bir tanesidir. Sadece belirli bir gün ve saatte kılınabilmektedir. Yalnızca Cuma günleri kılınmasından dolayı Cuma namazı olarak adlandırılırken aynı zamanda cemaatle kılınan bir namazdır. Cuma namazı vakti ise öğle namazı vaktidir. Ayrıca Cuma namazı sonrası kılınan namazda vardır.

Cuma namazından önce ve sonra kılınan namazlar vardır. Öğle vakti kılınan Cuma namazı öncesi 4 rekat sünnet namazı kılınır. Cuma namazı aslında farz olarak 2 rekattır. Ancak öncesi ve sonrası kılınan 4'er rekat namazla 10 rekat olarak kılınmaktadır. Cuma namazı sonrasında ise 4 rekat sünnet kılınmaktadır. Cuma namazı bitimi sonrasında kılınan aynı zamanda son öğle namazı olarak da geçen Zühri Ahir namazı kılınmaktadır. Zühri Ahir namazı ise 4 rekattır. Kılınması çok faziletli ve sevabı olan bir namazdır.

Zühri Ahir namazı, son öğle namazı olarak da bilinir. Bu nedenle öğle namazı kazası gibide kılınmaktadır. Zühri Ahir namazını kılarken Cuma namazı için edilen niyet geçerli değildir. Zühri Ahir namazı kılınmadan önce ayriyeten niyet edilmelidir. Zührü Ahir namazı niyeti ise şu şekildedir;

Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya

Tchibo ile yeni bir tarz Tchibo ile yeni bir tarz

ZÜHRİ AHİR NAMAZI NASIL KILINIR?

Zühri Ahir namazı, Cuma namazı sonrası kılınan bir namazdır. Bu nedenle niyet edilme ve kılınma şekli de Cuma namazından farklıdır. Zühri Ahir namazı, son öğle namazı olarak da kılınmaktadır. Ayrıca öğle vakitleri içinde kılınır. Zühri Ahir namazı kılınma şekli ise tıpkı öğle namazı farzı ile aynıdır. Zühri Ahir namazı kılmak için niyet edildikten sonra öğle namazı farzı şekli kılmak gerekir. Diyanette yer alan bilgi ise şu şekildedir;

Zuhr-i âhir, son öğle namazı demektir. Bazı İslam bilginleri, bir yerleşim biriminde birden fazla yerde cuma namazı kılınmasının sahih olmayacağı ihtimaline binaen, o günkü öğle namazının ihtiyaten kılınmasını önermişlerdir. Zuhr-i âhir adıyla dört rekât olarak kılınan bu namaz, cuma namazına dâhil değildir.

Cuma namazından sonra 4 rekat namaz kılınır. Bu namaz son öğle namazı ve Zühri Ahir namazıdır.

Editör: Akif Arslan