Kahramanmaraş il genelinde hizmet veren Sigara Bırakma Poliklinikleri aracılığıyla 2019 yılında 600 kişi sigaradan kurtuldu.

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz, yaptığı açıklamada, kent merkezinde 4, ilçelerde de 3 sigara bırakma polikliniğinin hizmet verdiğini belirterek, sigara bırakma polikliniğine başvuranların sayısının her geçen gün arttığını ve vatandaşların yoğun ilgisi olduğunu söyledi.  Tiryakileri ücretsiz sigara bırakma polikliniğine davet eden Öksüz, şunları söyledi:

“Polikliniğe başvuranlar sorumlu hekim tarafından değerlendiriliyor. Hastaların solunum fonksiyon testi, EKG, röntgen, kan ve idrar tetkikleri isteniyor. Test sonuçlarına göre doktor tarafından, herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığı belirlenerek, daha sonra beraberce bir bırakma günü saptanıp, tedavi yöntemine karar veriliyor. Bırakma gününden bir ay sonra, hasta kontrolü yapılmak üzere sigara bırakma polikliniğine davet edilerek tedaviye devam ediliyor. Daha rahat bir nefes, daha iyi bir yaşam için gelin siz de kendinize ve yakınlarınıza bir iyilik yapın. Sigarayı bırakın.

İl genelinde toplam 7 noktada Sigara Bırakma Polikliniklerimizle hizmet vermekteyiz. Sigara Bırakma Polikliniklerimizin 4 tanesi il merkezinde olup diğer 3 tanesi ise ilçelerimizde yer almaktadır. 2019 yılı içerisinde 600 kişi Sigara Bırakma Polikliniklerinin desteği ve kendi çabaları sonucunda sigarayı bırakmıştır.”

İl Sağlık Müdürü Öksüz, sigara kullanımının zararları hakkında, sigara kullanımına bağlı olarak insanlarda kalp ve damar hastalıkları, akciğer kanseri ve kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) öne çıktığını, çağımızın en önemli hastalığı olan kanserin meydana gelmesinde de sigaranın önemli rol oynadığını, bunların başında akciğer kanserinin geldiğini söyledi.

Kahramanmaraş’ta Sigara Bırakma Polikliniğine başvuranların sayısının her geçen gün arttığını ve vatandaşların yoğun ilgisi olduğunu belirten  Öksuz, Sigarayı Bırakma Polikliniğine ilk defa başvuranların sorumlu hekim tarafından değerlendirilerek, kişiden solunum fonksiyon testi, EKG, Röntgen, bazı kan ve idrar tetkikleri istendiğini, karbonmonoksit değerinin ölçüldüğünü ayrıca tüm başvuranların psikoloğa yönlendirildiğini dile getirdi ve “Test sonuçlarına göre doktor tarafından, herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığı belirlenerek, daha sonra beraberce bir bırakma günü saptanıp, tedavi yöntemine karar veriliyor. Bırakma gününden bir ay sonra, hasta kontrolü yapılmak üzere sigara bırakma polikliniklerine davet ediliyor” dedi.

Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların il genelinde 7 noktada hizmet veren sigara bırakma polikliniğine başvurabileceğini ayrıca Sağlık Bakanlığı ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını 7/24 arayarak destek alabileceklerini belirten Öksüz, il merkezinde Necip Fazıl Şehir Hastanesi Ana Hizmet Binası, KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile Onikişubat İlçe Sağlık Müdürlüğü 1 ve 2 nolu Sağlıklı Hayat Merkezleri bünyesinde sigara bırakma polikliniklerinin bulunduğunu, ilçelerde ise Elbistan, Pazarcık ve Çağlayancerit Devlet Hastanelerinde bu polikliniklerin yer aldığını ve tüm vatandaşların bu hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanabileceklerini söyledi.

İl Sağlık Müdürü Öksüz açıklamasını şu cümlelerle tamamladı: “Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü olarak sigarayı bırakmak isteyen herkese tıbbi ve psikolojik destek vermek için uzman ekiplerimizle hizmet veriyoruz. Sigaradan kurtulmak isteyen tüm vatandaşlarımızı Sigara Bırakma Polikliniklerine bekliyoruz. Daha rahat bir nefes, daha iyi bir yaşam için gelin siz de kendinize ve yakınlarınıza bir iyilik yapın. Sigarayı Bırakın”

Editör: TE Bilisim