Kahvaltıların olmazsa olmazı peynirden yemeklere eşlik eden yoğurda, kahvemizi yumuşatan kremadan balın en yakın dostu kaymağa; hem lezzeti hem de faydaları ile en önemli besinlerden biri olan sütün kıymetini sizce biliyor muyuz?

Hayvansal protein ihtiyacımızın neredeyse yarısını karşılayabilen sütün bardakla bize sunulana kadar geçirdiği yolculuk hayli uzun. Taze otlar ve özel yemler ile beslenen, bin bir emekle yetiştirilen ineklerden sağıldıktan sonra özenle soğutulan, bu soğukluğu muhafaza edilerek dağıtıma çıkan çiğ süt, Türkiye’nin bir ucundan bir diğer ucuna doğru yola koyuluyor. Çiğ süt ardından uygun sıcaklıkta kaynatılarak evlerde kullanılabilir hale geliyor ya da fabrikalara giderek bir dizi işlemden ve denetimden geçerek paketleniyor. Ardından dağıtıma çıkıyor, bizim tarafımızdan satın alınıyor ve tüketiliyor.

Üretiminden dağıtımına çok emek sarf edilen bu kıymetli besinin bir bardağı bile ziyan edilemeyecek kadar değerli. Bozulan ve dökülen her bir litre sütün üretilebilmesi için 1000 litre su kullanıldığını biliyor muydunuz?

Süt İsrafı ile Nasıl Mücadele Edilir?

Süt israfının temel sebeplerinden biri ihtiyaç fazlası satın almak olarak ifade edilebilir. Fazla alınan sütlerin yanında paketi açıldıktan sonra vaktinde tüketilmeyen pastörize veya UHT sütler, uygun olmayan koşullarda saklama, artan sütün değerlendirilmemesi gibi sebepler de sayılabilir.

Süt ürünlerinin raf ömürleri çok kısa değildir ancak özellikle paketlenmiş ürünlerin üzerinde bulunan son tüketim tarihleri dikkate alınmalı, ürünler vakit geçmeden tüketilmelidir.

Süt israfının önüne geçebilmenin en etkili yolu; onun önemini kavrayarak, tüketebileceğimizden fazla satın almayıp bozulmasına imkan vermeden değerlendirmekten geçiyor.

Siz de her yudumundan sağlık taşan sütü ziyan etmeyerek israftan kaçınabilirisiniz. Bu yazıyı yakınlarınızla paylaşarak onları da bilgilendirebilir, Türkiye'nin gıdasını korumasına destek olabilirsiniz.

Kaynak: https://www.gidanikoru.com/neyapabilirsiniz/20

Editör: TE Bilisim