Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişi Başkanlığı, 6 Nisan 2020 akşam bülteninde “Gündem Bilgilendirme Raporu”nu yayımladı.

19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesindeki bilgiye göre, dünya genelinde toplam vaka sayısı 1 milyon 302 bin 421'e ulaştı. Salgın nedeniyle dünya genelinde 71 bin 958 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı son 24 saatte Türkiye'de 75 kişinin daha koronavirüs nedeniyle  hayatını kaybettiğini açıkladı. Toplam can kaybı sayısı 649'a yükselirken vaka sayısı da 3 bin 148 artarak 30 bin 217 oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

“Valiliklerimiz e-devlet ve PTT aracılığıyla talep eden tüm vatandaşlarımıza ücretsiz maske dağıtımına başladı. Kesinlikle para ile maske satışı yasaktır. Marketlerde verilen maskeler de ücretsizdir. Salgın bitene kadar vatandaşlarımızın tamamına yetecek maske stokumuz ve üretim planlamamız vardır. Devlet olarak tüm vatandaşlarımıza ücretsiz şekilde maske ulaştırmakta kararlıyız. Ayrıca evlerinden dışarı çıkmak zorunda kalan vatandaşlarımızın, 3 adım veya 2 metreden daha yakın mesafede bulunmamalarını istiyoruz. Özellikle sosyal mesafeye çok çok dikkat etmeliyiz."

“Hastalığı yayma tehlikesi olan bina, sokak, cadde, köy, mahalle, belde ve hatta ilçe düzeyindeki kimi yerleri tümüyle karantinaya alıyoruz. Evlerinde kalmalarını rica ettiğimiz 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile kronik hastalığı olanların ihtiyaçları için Türkiye'nin her yerinde Vefa Sosyal Destek Grupları oluşturduk ki valiliklerimizin kontrolü altındadır. Bu ekipler aracılığıyla şimdiye kadar 65 yaş üstü veya kronik rahatsızlığı olan 1 milyon 320 bin vatandaşımızın temel ihtiyaçlarıyla ilgili taleplerini yerine getirdik.”

“İlk, orta ve yükseköğrenim öğrencilerimizin eğitimlerini internet ve televizyon yoluyla yürüterek bu dönemi değerlendirmelerini temin ediyoruz. Çalışan ve görevli olanlar dışındaki tüm vatandaşlarımızın evlerinde kalmalarını sağlayarak, insan hareketliliğini asgari düzeye indirmekte kararlıyız. Böylece önce virüsün yayılma hızını durdurmak sonra da geriletmek suretiyle inşallah bu musibetten tamamen kurtulacağız."

"Hastanelerimizde teşhis ve tedavi konusunda herhangi bir sıkıntımız yoktur. Şu ana kadar hem sağlık hizmetleri hem gıda ve temizlik malzemeleri tedariki hem de kamu güvenliği bakımından hamdolsun kayda değer bir meseleyle karşılaşmadık. Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe’de 2 hastaneyi 45 günde bitireceğiz ve tamamıyla halkın hizmetine sunacağız.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da “Günlük test sayımız yakında 30.000’i bulacak. İyileşen hasta sayımızdaki artış hızı devam ediyor. Artan test sayısına göre vaka sayısındaki artış düşük seyrediyor. Virüs, gücünü temas ortamından alıyor. Virüse bu fırsatı tanımayalım. Evde kalalım” ifadesini kullandı.

Raporda yer alan değerlendirmenin yorum-analiz kısmında ise şu ifadeler yer alıyor:

“Kovid-19 bütün gündemleri geri atarak, bütün dünyada gündemin ilk sırasında yer almayı sürdürüyor.

Dünyanın en önde gelen ülkeleri dahi salgın karşısında zor duruma düşmekte, maske ve solunum cihazı gibi hayati önem taşıyan donanım ve teçhizatın temini için birbirleriyle yarışa tutuşmaktadırlar.

Türkiye ise söz konusu ihtiyaçlar konusunda zor duruma düşmemek ve kimseye muhtaç olmamak adına adeta bir üretim seferberliği başlatarak, solunum cihazı ve maskeleri kendisi üretmek suretiyle söz konusu ülkelerden kendisini ayırmayı başarmıştır.

Bu durum bizlere, yerli üretim kapasitesinin varlığı kadar, söz konusu kapasitenin acil durumlarda, hızlı bir biçimde ihtiyaçlara uygun olarak kullanılabilir hale getirilmesinin önemini de göstermektedir.

Türkiye’nin bu dönüşümü sağlayabilmiş olması, kriz anlarındaki seri ve akılcı yönetim anlayışını göstermesi açısından da fikir vericidir.”

Editör: TE Bilisim