Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İl Temsilcisi ve Kahramanmaraş Tabii Hayata ve Hayvanlara Işık (MARTI) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Şeker, “Sahipsiz sokak hayvanı ‘sorunu’ yok, sahipsiz sokak hayvanlarının sorunları var” diyerek, Kahramanmaraşlılara çağrıda bulundu.

Şeker, yaptığı yazılı açıklamada “Kahramanmaraş Barosu Çevre ve Hayvan Koruma Komisyonu ile HAYTAP üyesi olan MARTI Kahramanmaraş Tabii Hayata ve Hayvanlara Işık Derneği Yönetim Kurulu olarak bakımevimize yaptığımız rutin ziyaretlerimizden biri neticesinde değerli Kahramanmaraş halkına birtakım konularda çağrıda bulunma gereği duyduk” diyerek, şunları kaydetti:

“Konunun yasal boyutu ile ilgili Kahramanmaraş Barosu Çevre ve Hayvan Koruma Komisyonu Başkanı Avukat Emsal Damla Elbistan'ın çağrısı şu yönde: ‘Tüm duyarlı hemşerilerimizden şunu istiyoruz: Bakımevleri 5199 sayılı yasa gereği kurulan, sahipsiz sokak hayvanlarının öncelikli olarak üremelerinin kontrol altına alınmasını vazife edinmiş yerlerdir. Dolayısıyla bu alanlarda hayvanlar yine yasa gereği sürekli kalamazlar. Sahipsiz sokak hayvanları bakımevlerine girerler, burada gerekli tedavileri ve yasanın zorunlu tuttuğu kuduz aşıları yapılır, uygun sürede kısırlaştırılıp küpelenerek tekrar ihbar sonucu alındığı alana bırakılır. Bunlar keyfi uygulamalar olmayıp yasa ile belirlenmiştir. Küpelenen ve alındığı alana tekrar bırakılan hayvanlarımızın ise bakımevine tekrar gönderilmesini talep etmek yasal olarak doğru değildir. Çünkü bakımevlerinde ancak yaşlı, sakat ve yavru hayvanlar sürekli olarak kalabilirler. Bu yüzden gördüğümüz sağlıklı veya küpeli hayranların bu alanlarda sürekli tutulacağı düşüncesi hem yasaya aykırıdır hem de vicdani değildir. Zaten aksi uygulamalar yasal olarak belediyemizi ve çalışanlarını da sıkıntıya sokacaktır. Biz duyarlı vatandaşlarımızdan küpeli hayvanların yaşamlarına destek olmalarını, önlerine bir kap mama bir kap su bırakmalarını, onları korumalarını bekliyoruz.’

MARTI Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serpil Kazancı ise ‘Yaralı ve acil müdahale gereken hayvanlar için görüldüğü anda 4444611 Büyükşehir Belediyesi ihbar hattının aranması gerekmektedir. Kaybedilen zaman hayvanlarımızın tedavi sürecini zora sokmakta, veteriner hekimlerimizin müdahale imkânını kısıtlamaktadır. Verdiğimiz bu numara acil durumlarda aramamız gereken tüm numaralar gibi ezbere bilinmeli, zira hayvanların sözcüsü vicdan ve akıl sahibi insanlardır’ diyerek vatandaşlarımızı acil ihbar hattını aramaları konusunda uyardı.

MARTI Derneği olarak ayrıca bir talebimiz de bu dönemlerde artan yavru kedi vakaları ile ilgili. Vatandaşlarımız yavru kedileri görünce lütfen onları yerlerinden hemen almasınlar. Anneleri beslenmek ve onları doyurmak için oradan uzaklaşmış olabilir. Birkaç saat bekleyip annenin gelmediğinden emin olunduğunda belediyemizden yardım istesinler. Yardımcı olmak veya sevmek amacıyla yerinden alınan yavruları anneleri bağıra bağıra arıyor veya anne gelince kokusu değişen yavruyu bir daha kabul etmiyor. Anneden bu şekilde ayrılan yavrularınsa yaşama şansları düşüyor. Çok küçük yavruları bakımevine yollamak asla çözüm olmuyor. Bu konuda hassasiyet bekliyoruz.

Bakımevlerinde ve sokaklarda yaşam mücadelesi veren dostlarımız sizleri bekliyor sevgili Kahramanmaraşlılar. Yuvaya ve sevginize ihtiyacı olan dostlarımızı mutlu edebilirsiniz. Satın almayın lütfen sahiplenin.

Unutmayın "sahipsiz sokak hayvanı sorunu yoktur, sahipsiz sokak hayvanlarının sorunları" vardır ve biz bunları el ele yürek yüreğe aşabiliriz. Mübarek Ramazan ayı nefislerimizi açlıkla ve sabırla terbiye etmemize vesile olurken eminim ki sokaklarda günlerce aç ve susuz kalan hayvanların mücadelesinin zorluğunu daha iyi anlayabileceğiz. Tüm halkımıza çağrılarımız hususunda gösterecekleri duyarlılıkları konusunda şimdiden, sesimizi duyurmamızı sağlayan siz değerli basın mensuplarına, verilen hizmetleri için belediyemizin tüm çalışanlarına sonsuz teşekkürler.”

Editör: TE Bilisim