Ekonomi

KMTSO Meclis Üyesi Karcıoğlu "İnşaat sektörünün önü açılmalı"

MARASPOSTA.COM-ÖZEL

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclis Üyesi ve Meslek Komitesi Başkanı Durmuş Karcıoğlu, 6 Şubat Depremleri’nin üzerinden 8 aya yakın bir zaman geçmesine rağmen TOKİ dışında inşaat izin verilmemesi ve belirsizliğin sektörü zora soktuğunu söyledi.

Asrın felaketi olarak değerlendirilen  6 Şubat' Depremlerinden  önce inşaat ruhsatı alınan , inşaatı yarım olan veya başlanan inşaatlar için yapım izni verildiğini ancak yeni sıfırdan yapılacak olan inşaata izin verilmemesi sebebi ile Kahramanmaraş'ta hayatın durma noktasına geldiğini ifade eden KMTSO Meclis Üyesi , sektörünün Meslek Komitesi Başkanı Durmuş Karcıoğlu  " Neyi bekliyoruz ? Belediyelerimiz neyi bekliyor? Kahramanmaraşlı inşaat firmaları bugünü, yarını belli olmayan belirsizlik içinde bekliyor. Böyle giderse Kahramanmaraş 10 yılda yine ayağa kalkamaz" dedi.

“Projeli, ruhsatlı, inşaatta izin yok, kaçak yapının serbest olduğu”nu , “deprem sonrası isteyen istediği yere ev veya iş yeri yaptığı”nı vurgulayan Karcıoğlu “Binası yıkılan müteahhitlerimiz cezaevinde, sağlam olanlar ise yeni inşaat ruhsatı verilmediği için iş yapamıyorlar. Maraş’ı terk edip gidenler var, gidecek olanlar var. Böyle giderse bu belirsizlik, yetkisizlik böyle devam ederse şehirde nüfus kalmayacaktır" diyerek ilgileri göreve davet etti.

“Kahramanmaraş'ta çok geniş alanlar var. Şehri köye götürmeye gerek yok. Kentsel dönüşümle Kümbet, Sakarya, Mağralı, Serintepe , Yürükselim mahallesi ve kırsalda çok geniş alan varken, TOKİ konutlarının Akyar gibi uzak noktaya yapılmasının yanlışlığı”nı dile getiren Karcıoğlu "Bertiz’de yapsak olur, Nurhak dağlarına da yapsak olur, Berut dağının başına da yapsak olur da! işi planlayan, buna imza atan şunları hiç düşündü mü ? Bir yol, ikinci elektrik, üçüncü içme suyu, dördüncüsü doğalgaz veya ısınma kömür ile ise bunun alt yapısı hazır mı? Beşinci mesele ise, burada oturan insanlar şehre veya çalıştığı fabrikaya nasıl gidip gelecek ? Böyle bir planlama var mı ?" diyerek önemli konulara dikkat çekti:

“Babalarımızın, dedelerimizin 50-100 yıl önce dikmiş olduğu zeytin, cevizleri keserek yerine konut yapılması ne kadar doğru?  Buna da kimsenin sesi çıkmıyor. Ekim sonu, Kasım gibi TOKİ konutlarının teslim edileceği söyleniyor ama alt yapı çalışması göremedik. Şehir her gün geriye gidiyor.”