MEMLEKET FAİZE KURBAN EDİLMİŞ!

Sayıştay 2019 yılının denetim raporunu açıkladı. İYİ Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Çabukel Sayıştay Raporuna dair açıklamalarda bulundu.

Açıklamalarında "Kahramanmaraş’ın denetim raporunu incelediğimizde anlayamadığımız, anlamakta güçlük çektiğimiz ve memleketimizin faize kurban edildiği kanaatine vardığımız birçok nokta görmekteyiz." Sayıştay raporlarını inceledik. Raporlarda inanılmaz rakamlar ve inanılmaz durumlar söz konusu. 114.908.309.77 yani 115 milyon liraya yakın faiz ödemişiz. Bunu neden ödemişiz?

 2019 yılında toplam net gelir 660.55.914 TL iken, 660.280.485.16 TL olarak sonuçlanmış. Daha sonra 2019 yılında buna ek olarak 171.303.675.80 TL borçlanma eklenmiş.

Bu borçlanma ile Sayın Güngör hangi projeleri yaptı?  Kasada boş duran paraya biz neden faiz ödemek zorunda kalıyoruz?

114.908.309.77 TL FAİZİN HESABI VERİLSİN!

Sayın Güngör Cumhurbaşkanının bahsettiği faiz lobisine mi hizmet ediyor? Buradan onu mu anlamalıyız?

Sayın Güngör belediyeciliğin kitabını yazdı onun için bu yolları o bilir biz bilmiyoruz. Ancak hukukçu olarak şunu söyleyebilirim, bu usulsüzlük Sayın Güngör'ün yerine kayyum atamasına kadar gidebilecek bir usulsüzlüktür. İhale kuralına tabi olmadan, sözleşme yapılmadan ve sadece bitüm ödemelerinin tamamı henüz teslim alınmadan ilgili firmaya avans veya kredi verilmesi suretiyle temin edildiği tespit edilmiştir diyor Sayıştay raporunda.

Bu ne demek oluyor? Sözleşme yapılmamış, ne iş yapıldığı tam olarak belli değil. Hak edişler çıkarılmamış ama bunun karşılığında bir ödeme yapılmış. Bu parayı kim ödedi kim tarafından avans verildi bunların bir an önce tespiti gerekir. Eğer bu durum Kahramanmaraş’ın zararına ise sayın Cumhurbaşkanlığı tarafından sayın Sayıştay tarafından bir an önce işlem yapılmasını istiyoruz.

ŞEFFAF YÖNETİM İSTİYORUZ!

Yönetimlerin şeffaf olması gerekmektedir. Devletin malı çok önemlidir. 1 lirası bile herhangi birisine geçmemesi için bunların açık yapılması gizlilikten uzak durulması lazım. Sayıştayın gönderdiği raporda açıkça yaptığınız iş ve işlemleri internet sitesinde yayınlamanız gerekirken neden yayınlamadınız diyor. Burdan bişey mi kaçırıyorsunuz birilerine yardım mı ediyorsunuz yoksa desteklediğiniz birileri mi var bunların açıkça net bi şekilde yapılması gerekir.

Büyükşehir Belediyesi hesapları incelendiğinde İlçe Belediyeleriyle yapılan yazışmalarda tespit edilen son 5 yıllık sürede aktarılması gereken 15,217,383,65 TL gibi önemli bir tahsilatın tahsil edilmediği anlaşılmakta. Bu paralar nerede? Niye tahsil edilmedi? İşin daha da vahimi raporda bu tutarlar tahsil edilmemiş olarak belirtilmiyor. Tahsil edilememiş olarak belirtiliyor.

SAYIN GÜNGÖR'ÜN KİTABINDA EKSİK YAZILMIŞ!

Sayın başkan kitabınızda eksik yazılmış. Belediyeler istihdam sağlar, insanlara iş bulmak için çırpınırlar. Amacınız buraya geldikten sonra fiziki şartların yanında vatandaşların daha rahat daha ferah yaşayabilmesi için bir ortam yaratmak.

Biz vatandaşın yararını istiyoruz. Bakın Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve DSİ tarafından ortaklaşa yapılan organizasyonla Helete, Nurhak, Düzbağdaki su alındı Gaziantepe götürüldü. 5.5 milyar harcandı. Gaziantep bu durumda suya %27 indirim uyguladı. Daha da vahimi Kahramanmaraş’ın suyu alındı Gaziantap’e götürüldü. Gaziantepli hemşehrilerim; Kahramanamraştan götürülen suya Nurhak’ın kanalizasyon suyu karışıyor. Hiçbir şekilde arıtma yok, altyapı yok. İnanmayanlar varsa bölgede araştırma yapabilirler.

Biz tüm konuları takipteyiz. Sizin bir liranızı kimseye yedirmeyeceğiz. Çar çur ettirmeyeceğiz. Sayın Güngör, tek başınıza yetişemiyor olabilirsiniz, tek başınıza bu kararları alamiyor olabilirsiniz. Biz İYİ Parti olarak halkımıza hizmet noktasında her zaman destekçiniziz.

 Ne zaman nereye hizmet edilecekse Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri olarak, 42 meclis üyemizle imza atmaya hazır durumdayız. Yeter ki şeffaf olunsun yeter ki bişeyler yapılmak istensin. Biz açıkladığımız tüm konuların takipçisi olacağız. Ne biz Kahramanmaraş’ın parasını çar çur edeceğiz ne de başkasına ettireceğiz. Bu konuda bütün hemşehrilerimize söz veriyorum.

Sayıştay’ın raporunda ilçe belediyelerinden alınması gereken çevre temizlik vergisi payı  olan  2.603.172,35 TL’lik bir tutarın son 5 yıllık sürede alınmadığı tespit edilmiş. Belirtilen tutar alınacak mı yoksa kimlerin cebine maaş olarak aktarılacak bilemiyoruz, ilgili konu için sayın Hayrettin Güngör’den yanıt bekliyoruz.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu'na ve mevzuat hükümlerine göre Otopark Yönetmeliği hükümleri gereği ilçe belediyeleri tarafından yapı ruhsatı düzenlenirken alınması gereken otopark bedeli, tahsil tarihinden itibaren kırk beş gün içerisinde büyükşehir belediyesine aktarılacaktır. Büyükşehir belediyesi ise bu hesapta toplanan paraları vadeli mevduat hesabına yatıracak ve mevzuatta belirlenen amaçlar dışında kullanamayacaktır.

 Büyükşehir Belediyesi hesapları incelendiğinde, ilçe belediyeleri ile yapılan yazışmalarla tespit edilen ve son beş yıllık sürede aktarılması gereken 15.217.383,65 TL’lik önemli bir tutarın tahsil edilemediği görülmüştür. Büyükşehir Belediyesi tarafından gerekli işlemlerin yapılarak söz konusu tutarların tahsilinin sağlanması gerekir.

ALACAĞINI TAHSİL EDEMEYEN BİR BAŞKANDAN MALİ BAŞARI BEKLEMEK HAYALPERESTLİKTİR.

Belirtilen tutar Sayıştay raporunda tahsil edilmemiş olarak belirtilmiyor, tahsil edilememiştir diyor. Alacağını, hakkını tahsil edemeyen Sayın Hayrettin Güngör’den nasıl olacakta mali işler konusunda bir başarı bekleyebiliriz.

Şaşıracağınız bir bilgi daha verelim. 

2019  yılında toplam net gelir  660.055.914,35TL   ve net  gider 660.286.465,16 olarak Sayıştay raporlarında açıklandı. Gelir gider arasında net bir denge varken neden 2019 yılında 171.303.675,80TL  borçlanmaya gitmiştir. Sayın Güngör hangi icraatları için bu borçlanmaya gitti de gerçekleştirmedi. Belediye kasasında Kahramanmaraş’ımıza hizmet etmeden boş bekletilen bu paraya bizler neden faiz ödemek zorunda bırakılıyoruz, bunları gerçekten anlamakta zorlanıyoruz.

Akbelin 2020 yılı içerisindeki gelir gider  mali tablosunun ne olduğu konusunda net bir bilgiye ulaşamıyoruz ama akbelin 2019 ve 2020 de zarar açıkladığı bilgileri bizlere ulaşmakta. Konunun aydınlanması açısından ilk meclis toplantısında Akbel’in 2020 yılına ait gelir gider mali tablosunu meclis gündeminden talep edeceğiz.

Yine Belediye hizmetlerinde kullanılan bitümün ihale mevzuatına uygun olarak temin edilmediği görülmüştür.

KAHRAMANMARAŞLININ HAKKINI YEDİRMEYİZ!

Öte yandan, bitüm alımı bir kerede tamamlanmadığından, mal teslimi neredeyse yılın tamamını kapsayan belirli sürede gerçekleştirildiğinden, sözleşme yapılması gerekirdi. Oysa söz konusu alım sözleşmesiz yapılmıştır. Belirtilen alım, 4734 sayılı Kanun'da yer alan doğrudan temin usulleriyle yapılmış olsaydı bile, Kamu İhale Genel Tebliği'nin 22.1.1.3’üncü maddesinde, anılan 4734 sayılı Kanun'un belirtilen 22’nci maddesi kapsamında alımı yapılacak malın teslimi veya hizmetin ya da yapım işinin belli bir süreyi gerektirmesi durumunda, alımın bir sözleşmeye bağlanmasının zorunlu olduğu tespit edilmiştir.

 Bu itibarla, bitüm alımının 4734 sayılı Kanun'da belirtilen satın alma usullerine göre yapılması, öte yandan belli bir süreyi gerektiren bitüm temini için sözleşme imzalanması da anılan 4734 sayılı Kanun ve Kamu İhale Genel Tebliği'nin hükümleri gereğidir.

Tüm bu konuların takipçisi olacağımızın sözünü veriyoruz. Bizler Ne Kahramanmaraş’ın Ne Kahramanmaraşlının hakkını yemeyeceğiz-yedirmeyeceğiz.  Bu onurlu mücadelemizi sizlerin desteği ile başaracağız. “dedi.

Editör: TE Bilisim