DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, DEVA Partisi Kahramanmaraş İl Başkanlığı tarafından düzenlenen programda gazetecilerle bir araya geldi.

DEVA Partisi gönüllülerin gün gün arttığını belirten Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, bunu da 3 yıldır devam eden saha çalışmalarında gördüklerini kaydetti.

İlk zamanlar partinin logosu ve ismini bilmeden Ali Babacan sevgisiyle halktan yaklaşım olduğunu aktaran Esen: “Ulusal medyanın baskısına rağmen, iktidar medyasının diyelim, tüm Türkiye DEVA’yı biliyor. 81 il ve 973 ilçenin dörtte üçünden fazlasında teşkilatlandık, tüm Türkiye’de karşılığı olan bir parti şu anda.” dedi.

Esen, siyasete uzak duran, kaba siyasetten yorulan bıkan ve siyaseti kötü bir şey olarak gören kadınların artık çocuklarının geleceği için siyasete ilgi duyduğunu ve teşkilatlarda yer aldığını söyledi.

Kadınların şu anda Türkiye’nin yarınlarıyla ilgili endişeli olduğunu savunan Esen, okuyamayan, okusa bile yurt dışına gitmeye çabalayan gencinden dolayı endişeli olduğu için kadınların siyasete ilgi duyduğunu anlattı.

“TÜRKİYE’Yİ DERİNDEN YARALAYAN TÜM SORUNLAR ARTIK ÇOCUĞA KADAR İNMİŞ”

Ülke genelinde yaptıkları çalışmalar kapsamında Söz Kadında toplantıları düzenlediklerini belirten Esen, bu toplantılara kadınların yanında çocukların ve genç kızların da katıldığını gözlemlediklerini dile getirdi. Esen: “Çünkü bugün Türkiye’yi derinden yaralayan tüm sorunlar artık çocuğa kadar inmiş durumda. Bugün çocuk siyasetle ilgileniyor, bundan 5-6 yıl önce çocukların ağzından siyaseti duymazdık. Çünkü karşılaştığımız noktalarda çocuk okuyamadığından şikayetçi, çocuk annesinin beslenmesine koyamadığı gıdadan şikayetçi, üzüntülü. Artık bu can yakan sorunları, bizim cebimizde hissettiğimiz sorunu çocuk da hissediyor.” diye konuştu.

Altı farklı siyasi görüşte olan partilerin bir araya gelmesini değerlendiren Esen şunları konuştu: “Altılı Masa Türkiye’de bir ilk, bunu belki iktidar medyasının yansımalarıyla Türkiye’de çok farkında olunmayabilir. Ama şöyle ifade edeyim; ortak akıl, inisiyatif ve birbirine benzemeyen 6 kümenin kesişim noktası gibi altılı masa. Daha önce aklınıza gelmeyen partilerin bu altılı masada işbirliğini görüyorsunuz. Bu belki çok normal gelebilir ama değil. Vatandaşlarımız bunu olağan bir şeymiş gibi bir koalisyonmuş gibi de düşünebilir ama değil. Daha önceki seçimlerde hep şunu gördük, tabi 20 yıldır tek iktidar görüldüğü için gerçi onun içinde de koalisyonu var, şu an AKP tek başına değil, MHP’yle, Büyük Birlik Partisiyle ve tabi Doğu Perinçek destekliyor, yakın zamanda da HÜDAPAR’ın o ortaklığın içine gireceği söyleniyor.

Daha önce seçim olur, birbirine yeri geldiğinde kötü sözler söyleyen partiler, ertesi gün seçim olduğunda tek başına bir parti iktidar olmuyorsa mecburlar ortaklık yapacaklar, birbirlerine kötü sözleri sarf edenler ertesi gün işbirliği yapmak zorunda kalıyorlar. Ama bu model farklı bir model, bu model seçim öncesi gerçekten ülkesinin yarınlardaki sıkıntılarını gören altı akil partinin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir güç birliği.”

MİLLET İTTİFAKI ADAYI NEDEN BELİRLENMEDİ?

Kendilerine, hala bir cumhurbaşkanı adayı belirlenmediği yönünde kötü bir şekilde ifade edilerek soru geldiğini belirten Esen şöyle konuştu: “Evet belirlenmedi. Çünkü bu bilerek yaptığımız bir sistem, yol. İlk önce biz sistemi inşa ediyoruz. Sistem inşa edilmeden adayın belirlenmesi bir boks ringine 2 boksörün konulması gibi; hadi bir birinizi alt edin, olur mu? Sistemsizlik bizim en istemediğimiz şey. Çünkü biz tek adam rejiminden çok akıllı rejime, çok akıllı sisteme geçmek istiyoruz. Önce sistem, kurallar belirlenecek, belirlenen aday o kurallar silsilesi içinde, o çerçeve içinde nasıl hareket edecek. Şöyle düşünebilirsiniz, futbol oyununda örnek vereyim, bugün geldiğimiz noktada bir oynanacak saha yok. Önce sahanın tesis edilmesi, o oyunun nasıl oynanacağının belirlenmesi ve ardından da oyuncularıyla hakemin ve kaptanların belirlenmesi. İşte bunu ortak altılı masa işleyişinde şöyle ifade edebiliriz; eğer başkanlık sisteminden güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçeceksek bir Anayasa değişikliğine ihtiyaç var.  Altılı masanın Anayasa hukukçuları ve hukukçular bu değişiklik nasıl olacak ilk önce Anayasa değişiklik metnini hazırladılar, kamuoyuna açıkladık.”

Çok önemli ve kader seçimine gidildiğini ifade eden Esen, kadınlar olarak artık çocukların ülkede kalmasını, ülkeye katma değer sağlayan evlatlar olmasını, yurt dışında gözlerinin olmamasını istediklerini söyledi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, konuşmasının ardından soruları yanıtladı. 

MİLLET İTTİFAKINDA KADIN CUMHURBAŞKANI ADAYI ÇIKAR MI?

Soru: Konuşmanızda özellikle son dönemlerde kadınların siyasetin içinde aktif olarak rol almaya başladığını söylediniz. Ancak Cumhurbaşkanının açıklamalarına göre 11 milyondan fazla AK Parti üyesinden yaklaşık 6 milyonu kadınlardan oluşuyor. Bu kadınların daha önceden beri siyasetin içinde aktif rol aldıklarını göstermiyor mu? Aynı zamanda Millet İttifakında kadın Cumhurbaşkanı adayı çıkma ihtimali var mı?

Esen: “Elbette altı masanın liderlerinden birinin aday olması halinde zaten kadın olması doğal bir şekilde ortaya çıkıyor.”

Soru: 6’da bir ihtimal çok düşük değil mi?

Esen: “Eğer altı partinin içinden çıkarsa evet 6’da bir oluyor. Bu zaten Meclise vurduğunuza Meclisteki kadın milletvekili oranı yüzde 17’dir, hemen hemen denk geliyor.  Türkiye’deki karar mekanizmalarındaki ve özellikle siyasetteki düşük kadın oranını da gösteren bir durum bu. Ben kadınların siyasete mesafeli baktığını söyledim, kadın ancak bir alarm halinde siyasete gözünü açıyor, ilgi duyuyor ve belki de sistemin içine dahil oluyor.

“AK PARTİ’DE NE YAZIK Kİ İZİNSİZ ÜYELİKLER VAR”

AKP’nin kadın oranının yüksek olmasını şuna bağlayabilirim; bir, ne yazık ki izinsiz üyelikler var. Dün daha bir arkadaşımızla konuşurken dedi ki; ben hiçbir siyasi partiye üye olmadığımı biliyordum ama DEVA’ya üye olmak istediğimde sistemde AKP üyesi çıktım, ben bunun nasıl olduğunu diye bize söyledi. Ne yazık ki hiç olmaması gereken bir şey, hiç etik ve ahlaki bir durum değil. İkincisi de siyaset sosyolojisine baktığınızda kadınlar genellikle ana akım partide park ederler. Bu da çoğu zaman ailelerinin ve kendi bulundukları ortamın etkisiyle olur. Yani aile nereye veriyorsa bu AKP ve CHP’de iki ana akım partide şimdiye kadar son yıllarda görülen park etmiş durumdadır. Ama her ikisinde de ama çoğunlukla AKP’de ciddi çözülmeler var. Yani baktığımızda gri seçmen deriz, aklıyla oy verecek olan, ideolojik olarak saplantılı bir şekilde oy vermeyecek ideolojik seçmenin dışında bu kararsız seçmen diğer partilere dağılacak. Bizimle tanışan ve DEVA’nın kadın politikalarını inceleyen kadınlar DEVA’ya üye olmayı tercih ediyor. Bizim üye profilimizin yüzde 35’i, yani üçte biri kadınlardan oluşuyor.”

Editör: TE Bilisim