Ihlamur hasta olunduğunda ya da soğuk kış gecelerinde en çok tercih edilen bitki çayları arasındadır. Ihlamur ağacının yaprakları güçlü antioksidanlardan flavonoid içermektedir.

Bu nedenle soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açar, sıcak çayı ise boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir. Limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Stresi azaltıcı etkisi bulunan ıhlamur çayı, sinirleri yatıştırır ve uykuya geçişi kolaylaştırır. Ihlamur çayı, idrar söktürücü olarak da kullanılmaktadır.

IHLAMUR NEDİR?

Ihlamur; daha çok ılıman iklimde yetişen, ağaç formunda bir bitki türüdür. Ihlamur çayı ise ıhlamur ağacının kurutulmuş yaprak ve çiçeklerinden üretilen bitkisel bir içecektir. Bu ağaç türü 40 metreye kadar büyüyebilir. Bu durum tek bir ağaçtan bol miktarda bitki hasadı yapabileceği anlamına gelir. Ihlamur çiçekleri, öncelikle ıhlamur çiçeği çayının etkisi nedeniyle bu ağaçların en yaygın kullanılan kısmıdır. Tıbbi kullanımının yanı sıra ıhlamur çayı, hoş aroması ile de bilinir. Ihlamur çay, sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir, çiçeksi bir tada sahiptir.

Birkaç farklı ıhlamur çeşidi vardır ve her biri kendi benzersiz konsantrasyonda faydalı bileşikler ile yapraklar üretir. Tarihsel olarak, ıhlamur tıbbi amaçlar için yaygın kullanımı nedeniyle 'Kralların Nektarı' olarak adlandırılmıştır. Ihlamur tıbbi geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Şöyle ki sakinleştirici özelliğiyle Orta Çağ Avrupası’nda ve Kızılderililer tarafından kullanmıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında askerleri sakinleştirmek için ıhlamur çayının kullanıldığına dair bilgiler de mevcuttur.

IHLAMURDA HANGİ VİTAMİNLER VAR?

Ihlamur içerisinde birçok vitamin ve mineral barındırır. Sağlığa da birçok faydası bulunan ıhlamur bitkisinde şu vitaminler yer almaktadır:

A vitamini

B6 vitamini

C vitamini

P vitamini

Bunların yanında ıhlamurun içerisinde manganez, kalsiyum benzeri mineraller yer alır.

IHLAMUR HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarayan ıhlamurun birçok hastalığa karşı faydası bulunur. Soğuk algınlığı ve grip durumlarında sıklıkla başvurulan bir bitki olan ıhlamurun iyi geldiği hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

Migren (baş ağrıları)

Uykusuzluk

Aşırı kanama

İdrar kaçırma

Romatizma

Öksürük

Bronşit

IHLAMUR ÇAYI NASIL İŞLENİR?

Ihlamur çiçeği çayı, Tilia Platyphyllos ve Tilia Tomentosa dahil olmak üzere ağacın farklı türlerinden yapılabilir. Ihlamur çayı yapmak için ıhlamur ağaçlarının çiçekleri koparılır (yetiştiriciler tamamen çiçeklenene ve sarı renge dönene kadar beklerler ) ve ardından kurutulur. Böylece yapışkan ve kolayca öğütülmüş parçalar hazırlanmış olur.

IHLAMUR ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

Ihlamur ve ıhlamur çayının sağlığa faydaları büyük ölçüde bitki besinlerinin, flavonoidlerin ve diğer terletici maddelerin yüksek konsantrasyonundan kaynaklanmaktadır. Ihlamur çiçeği çayı, yatıştırıcı etkileri nedeniyle özellikle panik bozuklukları, uykusuzluk ve zihinsel stres için etkili görünmektedir. Ihlamur çayının faydalarından bazıları şunlardır:

Anksiyete

Bilimsel kanıtlar, ıhlamur çayının stresi ve endişeyi azaltabildiğini ve yüzyıllardır sakinleştirici olarak dünyanın birçok noktasında kullanıldığını göstermektedir. Ihlamur çayı ruh hali değişimlerini düzenlemeye yardımcı olur ve bazı durumlarda hormonal sağlık üzerinde olumlu bir etkisi olabilir. Sıcak bir kupa ıhlamur içenler hem bedeninde hem de zihninde genel bir rahatlama duygusu hissedebilir.

Sindirim

Eğer hazımsızlık kronik bir sorunsa, mide bulantısı, şişkinlik, kabızlık şikayetlerinde bir fincan ıhlamur çayı tahriş olmuş bir sindirim sistemini rahatlatmak için yardımcı olabilir. Araştırmalar, ıhlamur çayının antispazmodik kalitesinin mide kramplarını azaltmaya da yardımcı olabileceğini ve azalan iştahı artırabileceğini gösterir.

Hipertansiyon

İdrar söktürücü özelliği olan ıhlamur çayı kan basıncını düşürmeye de yardımcı olabilir. Nitekim Ihlamur çayı kalp hastalığına çare olmasa da sinir sistemi üzerindeki sakinleştirici etkisiyle stresli zamanlarda kan basıncı seviyelerinin yükselmesini önlemeye yardımcı olur. (Not: Ihlamur çayının tansiyon ilaçlarının yerini almayacağı bilinmelidir.)

Detoks içeceği

Ihlamur çayı, antioksidan özellikleriyle de bilinir. Ihlamur çayı güneş hasarı veya yaşlanma sonucu ortaya çıkan serbest radikallerle mücadelede güçlü müttefikler olan kuersetin ve kaempferol gibi bileşikler içerir. Çayda bulunan çok sayıda bileşiğin bir başka sağlığa yararı da vücudun toksinleri, tuzu, suyu ve bazı durumlarda yağ hücrelerini ortadan kaldırmasına yardımcı olan terlemeyi teşvik etmesidir.

Bağışıklık güçlendirici-ateş düşürücü

Ihlamur çayı ateşin düşmesine yardımcı olur, antienflamatuvar özellikleri sayesinde yaygın soğuk algınlığı ve gribe karşı bağışıklığın güçlenmesine destek olabilir. Ihlamur, ateşli soğuk algınlığı ve grip dönemlerinde çocuklar için de kullanılabilir. Sıcak infüzyona küçük bir porsiyon civanperçemi ve nane eklemek, ateşi düşürmeye yardımcı olur. Soğuk algınlığı sırasında başka bir çocuk ilacı olan mürverin eklenmesi bulaşıcı viral durumların süresini kısaltabilir.

İltihaplanma

Artrit ve gut gibi gerilim tipi baş ağrılarından ve diğer iltihaplı durumlardan muzdarip olanlar için ıhlamur çayı bu ağrılı semptomları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Ihlamur çayı tıpkı solunum yollarındaki iltihaplanmayı azalttığı gibi, kan damarlarındaki iltihabı da gidermeye yardımcı olur. Sonuç olarak genellikle baş ağrısına neden olan küçük kılcal birikintileri ve artrit hastalarının şişmiş dokusunu önler.

IHLAMUR ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Bir tatlı kaşığı miktarındaki kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülmeli ve 10 dakika süreyle demlendikten sonra içilmelidir.

Ayrıca ıhlamur çiçeğinin soğuk infüzyonu, sıcak yaz günlerinde canlandırıcı bir etkiyle susuzluğu giderebilir. Menopozla ilgili hafif sıcak basmaları için de kullanılır.

1 avuç taze ıhlamur çiçeğini 1 litre suyla birleştirerek soğuk suda ıhlamur çiçeği infüzyonu yapılabilir. Fiziksel egzersiz veya masajdan sonra soğuk ıhlamur çayı, çözünmüş atık ürünlerin atılımını vücudun temizlenmesini destekler.

IHLAMURUN GELENEKSEL KULLANIMLARI VE FAYDALARI NELERDİR?

Kireç çiçekleri, özellikle terlemenin iyi gelebildiği soğuk algınlığı ve diğer rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olmak için kullanılır.

Taze veya kuru çiçeklerden yapılan çay, spazm önleyici, terletici, balgam söktürücü, hipotansif, müshil ve yatıştırıcıdır.

Ihlamur toz haline getirilip, ardından yanıklara veya ağrılı yerlere uygulanabilir.

Cildi yaşlanmaya ve güneşe maruz kalmaktan koruyabilir.

Bitki özü ve çiçek ayrıca kaşıntılı cilt için merhemlerde kullanılır

Kurutulmuş ıhlamur çiçekleri histeri, kusma ve anksiyeteyle ilgili çoğu bozukluğun kontrolüne yardımcı olabilir.

Ihlamur yaprakları ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.

Soğuk suyla mısır nişastası ile kireç çiçeği çayı sıkıştırması, göz çevresindeki koyu halkalara yardımcı olabilir.

Ihlamur çiçeğinden elde edilen yağ aromaterapide de yoğun olarak kullanılmaktadır.

Uçucu yağ, rahatlamak, gece terlemelerini azaltmak ve balgamdan kurtulmak için de faydalıdır.

Ihlamur çiçeği çayının yan etkileri nelerdir?

Çoğu bitkisel çaylar gibi ıhlamur çayı da potansiyel yan etkiler taşıyabilir. Ihlamur çayı genel olarak güvenli olmasına rağmen, hipotansif etkileri nedeniyle tansiyonu düşük olan kişilerde dikkatli kullanılmalıdır. Buna duruma ek olarak ıhlamur çayı, tansiyonu düşürebilecek olan diğer bitkilerle birlikte kullanılmamalıdır.

Nadir durumlarda ıhlamur tüketiminde kurdeşen ve alerjik reaksiyonlar da ortaya çıkabilir. Yine nadiren uzun süre tüketilen ıhlamur çayı kalp kasına zarar verebilir.

Ihlamur kan dolaşımındaki lityum seviyelerini artırabilir, lityum alan kişiler sağlık uzmanınıza ıhlamur çayı içmenin güvenli olup olmadığını sormalıdırlar. Hamile veya emziren kadınlar ve kalp hastalığı olan kişiler de ıhlamur tüketiminde doktor onayı almalıdır. Ihlamurun uyuşukluk yapması da muhtemeldir. Bu nedenle çok fazla ıhlamur çayı tüketildiğinde araba kullanımı veya ağır makine kullanımı önerilmez.

Öte yandan Avrupa İlaç Ajansı’na göre, soğuk algınlığı olan yetişkinler ve gençler günde dört fincan ıhlamur çayından daha fazlasını tüketmemelidir.

IHLAMUR GIDA OLARAK TÜKETİLEBİLİR Mİ?

Ihlamurun yapraklar ve çiçekler dövülerek un haline getirilebilir ve daha sonra unlu mamuller yapmak için buğday gibi diğer unlarla karıştırılabilir. Ihlamur özellikle Avrupa'da 2. Dünya Savaşı sırasında yiyeceklerin kıt olduğu zamanlarda bu şekilde yaygın olarak tüketilmiştir. Ihlamur yaprakları tazeyken yenebilir. Salata yeşillikleri olarak ıhlamur yapraklarının yanı sıra sandviç sosları olarak adlandırılan tarifler de mevcuttur. İç kabuk da yenilebilir ve özü kaynatılarak şurup haline getirilebilir.

IHLAMUR İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

Her gün ıhlamur içilir mi? Ihlamur çayı günde kaç bardak içilmeli?

Ihlamur çayının vücudu rahatlatıcı özelliği bulunur bu yüzden yatmadan 1 saat önce tüketmek uykuya dalmayı kolaylaştırır. Günde 2 fincan ıhlamur tüketilebilir. Aşırı tüketimi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden 3 fincandan fazla tüketilmemesi önerilmektedir.

Ihlamur neden kaynatılmaz?

Ihlamur hazırlanma sürecinde demlenir. Ihlamurun kaynatılması içerisindeki antioksidan olan polifenollerin azalmasına sebep olur. Böylelikle sağlığa karşı koruyucu özelliğini yitirebilir.

Ballı ıhlamur çayı neye iyi gelir?

Sonbahar ve kış aylarından sıklıkla tercih edilen ıhlamur, grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklara karşı iyileştirici görevi vardır. Ballı ıhlamur özellikle kuru öksürüklerde ya da balgam atmak için tercih edilmektedir. Vücut direncini artıran ballı ıhlamur, boğazın yumuşamasında da etkilidir.

Ihlamur balgam söker mi?

Ihlamur çayı doğru demlendiğinde ve tüketildiğinde balam söktürücü özelliği bulunur. Kışın soğuk algınlığında enfeksiyon sebebiyle boğazda ortaya çıkan balgam, ıhlamur içilerek boğazdan atılabilir.

Ihlamur kalbe iyi gelir mi?

Ihlamur çayı, hipertansiyona iyi gelerek kalp hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır. Aynı zamanda kan damarlarında oluşabilecek iltihaplanmayı önler, kalp krizi riskini azaltmaktadır. Aşırı tüketiminde sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu yüzden tüketmeden önce mutlaka uzman doktora danışınız.

Akşamdan kalma ıhlamur içilir mi? Ihlamur tekrar ısıtılıp içilir mi?

Ihlamur demlendikten sonra, hızlıca tüketilmesi gerekir. Uzun süre demlenen veya kaynatılan ıhlamur çayının şifalı etkisi kaybolabilmektedir. Aynı şekilde ıhlamurun tekrar ısıtılıp içilmesi sağlığa fayda sağlamamaktadır.

Ihlamur içmek uyku kaçırır mı?

Ihlamur çayı, tüketmek uyku kaçırmamaktadır aksine sakinleştirici etkisinden dolayı rahatlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda anksiyeteye karşı sakinleşmeyi sağlar. Böylelikle gece rahat uykuyu destekler.

Ihlamur tansiyonu yükseltir mi?

Sonbahar, kış mevsiminin önemli ve sağlıklı bitkileri arasında yer alan ıhlamur, kan basıncını dengelemede etkilidir. Ihlamurun bu özelliği sayesinde tansiyon düşürücü etkisi bulunur.

Ihlamur kaynatılır mı demlenir mi?

Ihlamur çayı, kaynatılmaz demlenerek tüketilir. Kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprakları kaynar suya atılarak, 10 dakika demlenir. Sağlığa fayda sağlaması için demlendikten hemen sonra tüketilmesi gerekir.

Ihlamur öksürüğe iyi gelir mi?

Ihlamur ağacı yaprakları ve çiçekleri antioksidan etkisi bulunan flavonoid içerir. Bu sebeple nezle, soğuk algınlığı ve gribal durumlarda etkili olur. Ökrüsüğe iyi geldiği bilinen ıhlamur çayının boğaz ağrısına karşı da iyileştirici gücü vardır.

Grip için ıhlamur çayı nasıl yapılır?

Gribal enfeksiyonlara karşı tüketilen ıhlamur çayının demlenerek tüketilmesi gerekir. Ihlamur çiçeği ve yaprakları bir bardak kaynar suya atılır ve 10 dakika boyunca demlenir ve ardından tüketilir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

KAYNAK: https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/ihlamurun-faydalari-nelerdir#

Editör: TE Bilisim