Kereviz, maydanozgiller familyasına ait, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir sebzedir. Eski Mısır, antik Yunan ve geleneksel Çin tıbbında da hastalıklara karşı kullanılmış faydalı bir besindir.

Kereviz, A,C,D,E,K, folat (folik asit), piridoksin (B6), potasyum ve pantotenik asit (B5) gibi B grubu vitaminlerini içermektedir.  Kereviz ayrıca potasyum, sodyum, kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi mineraller bakımından da zengin bir besindir. 

Kerevizin tohumları baharat olarak da kullanılmaktadır. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları kerevizin sağlığa faydaları hakkında bilgi verdi.

Kerevizin su oranı yüksektir ve neredeyse hiç yağ içermez. Az karbonhidrat ve nispeten yüksek miktarda lif bulundurmaktadır. Alkali bir sebze olan kereviz vücudun pH oranını korumasına da yardımcı olmaktadır.

100 GR KEREVİZİN İÇERDİĞİ BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

Kalori 42 kcal

Karbonhidratlar 9,2 gr

Lif 1,8 gr

Mineraller

Sodyum 100 mg

Potasyum 115 mg

Kalsiyum 43 mg

Magnezyum 15 mg

Fosfat 70 mg

Demir 0,7 mg

Çinko 0,4 mg

Vitaminler

Beta-karoten 15 µg

E vitamini 0,5 mg

B1 Vitamini 0.04 mg

B2 vitamini 0.07 mg

B6 Vitamini 0.20 mg

Folik asit 75 µg

C vitamini 8 mg

Kerevizin aktif bileşenleri arasında karakteristik kokusunu belirleyen uçucu yağlar, flavonoidler ve alkaloidler gibi antioksidanlar da bulunur. İçerdiği antioksidanların etkinliği 5 ile 7 gün sonra azaldığından, kereviz her zaman taze olarak tüketilmelidir.

KEREVİZİN FAYDALARI NELERDİR?

Kereviz kalp ve damar sağlığına katkı sağlamaktadır. Kereviz antioksidan ve antiinflamatuar özellikleriyle damarlar üzerinde koruyucu etkiye sahiptir. Kereviz, damarların düz kasları üzerinde rahatlatıcı bir etki yaparak kardiyovasküler sistemi destekleyen ikincil bir bitki maddesi olan ftalid içerir. Bu, kan damarlarının genişlemesine ve kan basıncının düşmesine neden olur. Ftalid maddesinin kolesterolü düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Kerevizdeki polisakkaritler kardiyovasküler sistemdeki iltihaplanma riskini de azaltabilmektedir.

Kereviz bağışıklık sistemini güçlendirir ve iltihabı önler. Kereviz zengin bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidan vitaminlere (örneğin C vitamini ve beta-karoten) ek olarak kereviz, önemli miktarda polifenol de içermektedir. Bunlar güçlü antioksidan etkilere sahip ikincil bitki maddeleridir. Bu özelliklerle kereviz, bağışıklık sistemi için faydalıdır ve iltihap karşıtı bir besindir. Soğuk algınlığı durumunda, anti-inflamatuar bileşenler bağışıklık sistemini destekleyebilir. Zencefil gibi kereviz de soğuk algınlığına karşı kullanılabilir.

Gut hastalığı ve romatizmaya iyi gelir. Özellikle dikkat çekici olan, kerevizin en önemli tıbbi etkilerinden biri olan idrar söktürücü etkisinden sorumlu olan yüksek potasyum içeriğidir. Kereviz bu özelliğiyle vücuttan ödem atılmasına da yardımcı olur. Özellikle gut ve romatizma hastalıklarında vücut, ürik asit gibi atık ürünleri daha zayıf bir şekilde parçalar. Potasyum bu süreci destekler ve böylece ürik asit kristallerinin vücutta zararlı birikimini önler.

Kereviz kansere karşı etkilidir. Kereviz, açık sarı bir bitki pigmenti olan apigenin bakımından yüksek bir içeriğe sahiptir.  Apigenin ve luteolin maddeleri kerevizin kanser önleyici bileşenleridir. Yapılan çalışmalar apigeninin çok sayıda kanser hücresinin (özellikle meme, bağırsak ve akciğerlerin) çoğalmasını durdurabildiğini ve iltihabın yayılmasını azalttığını göstermiştir.

Kereviz mideyi korur. Kerevizin içerdiği antioksidanlar mide sağlığını da desteklemektedir. Kerevizin antioksidan bileşenleri mide ve sindirim problemlerini azaltabilir.  Kereviz, mide ekşimesini azaltabilir ve mide ülserlerini önleyebilir.

Kereviz metabolizmayı uyarır. Kereviz, vücudun alkali dengesini düzenleyerek asidik gıdaların aşırı tüketilmesinden kaynaklanabilecek sorunları engeller. Kerevizdeki yüksek su içeriği, çözünmeyen lif ile birlikte bağırsak hareketlerini kolaylaştırır.

Beyin sağlığını destekler. Kereviz, birçok yararlı antioksidan, magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi temel mineralleri içerir ve bu nedenle beyin ve sinir sisteminin normal çalışmasına katkıda bulunur.

Kereviz 'iyi' tuzlar içerir. Kereviz de bulunan sodyum sofra tuzunda bulunan sodyumdan farklıdır.  Kerevizin içeriğindeki sodyum organik, doğal ve sağlık için gereklidir. Tuza duyarlı kişiler kontrollü bir şekilde kereviz tüketebilirler.

KEREVİZ NEYE İYİ GELİR?       

Ödem atılmasına yardımcı olur ve idrar söktürücü özelliği bulunur.

Kolesterolü düşürür.

Lif açısından zengindir, kabızlığa karşı faydalıdır.

Sindirime yardımcı olur, mide asidini dengeler.

Yüksek tansiyonu düşürür, damar sağlığını korur.

İdrar ve mesane problemleri durumunda iltihabı azaltır.

Beyin için koruyucu bir etkiye sahiptir.

Kereviz sapı suyunun faydaları nelerdir?

Kereviz sapı, antioksidan potansiyeli sayesinde artan mide asidi üretimini dengeler.  Bir kereviz sapında günlük A vitamini alımının % 5’i bulunmaktadır. Bu nedenle kereviz, öncelikle göze faydalı, yaşlanmayı ve görme sorunlarını azaltan besinler listesinde de yer almaktadır.

1 bardak kereviz sapı suyu 40 kaloridir. Kereviz suyu birçok mineral ve vitamin içerir. Bu içerikleriyle nedeniyle kereviz sağlıklı ve dengeli beslenmeye uygundur. Kereviz suyu işlenmemiş ve taze kereviz sapından yapılmalıdır. Kereviz sapı suyu her zaman taze olarak hazırlanmalıdır.  Kereviz sapı suyu buzdolabında 24 saatten fazla saklanmamalıdır.

Düşük kalorili olması nedeniyle kereviz suyu kilo vermeye yardımcı olabilir. Kereviz suyu, bağışıklık sistemini güçlendirir ve böbrek fonksiyonlarını uyarır. İçeriğindeki uçucu yağlar sayesinde kereviz antibakteriyel etkiye de sahiptir. Kereviz suyu ayrıca sindirime yardımcı olur, mideyi yatıştırır ve hafif mide ağrılarına iyi gelir. Kereviz suyunun detoks etkisi vardır, vücudun istenmeyen sıvı birikiminden kurtulmasına da yardımcı olabilir.

Saf kereviz suyunun tadı çok yoğun olduğundan ve herkes için uygun olmadığından, kereviz suyu salatalık suyu, havuç suyu, domates suyu veya pancar suyu gibi diğer sebzelerle de karıştırılarak tüketilebilir.

KEREVİZ KİLO VERDİRİR Mİ?

Kereviz, dokulardaki fazla suyun atılmasına yardımcı olduğu ve kalorisi en düşük sebzelerden biri olduğu için kilo verme konusunda çok faydalıdır. Kereviz sapı, öğün aralarında atıştırmalık olarak çok uygundur. 100 gr kereviz sadece 42 kaloriye sahiptir, çünkü kerevizin yüzde 90'ından fazlası sudan oluşur. Kereviz sapı suyundan yapılan içeceklerde yine kilo vermede yardımcı olmaktadır.  Ancak kereviz, tüm olumlu özelliklerini ancak tazeyken kullanıldığında göstermektedir.

KEREVİZİN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

Herkes kereviz suyunu tolere edemeyebilir. Çiğ tüketiminde alerjik reaksiyonlar oluşturabilmektedir. Kereviz mümkün olduğu kadar pişmiş tüketilmelidir.  Özellikle böbrek hastalığı veya hamilelik sırasında tüketilmeden önce hekime danışılmalıdır. Vücuttan su atma özelliği olduğunda ishal sorunu olanların kereviz tüketmemesi gerekir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/kerevizin-faydalari-nelerdir

Editör: TE Bilisim