Baklagiller familyasından Cicerarientinum L Türüne giren kültür bitkilerinin kurutulmuş taneleridir.

Kalori değeri yüksek olan nohut, A, C, E, K ve B grubu vitaminleri ile fosfor, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum minerallerini içerir. Karbonhidrat açısından zengindir ayrıca baklagiller arasında en çok protein içeren nohuttur. Besin değerleri açısından zengin olan nohutun faydaları da fazladır.

Kış aylarında en çok tüketilen yemeklerinin malzemesi olan nohutun faydaları arasından en önemlisi hastalıklara karşı direnci artırmasıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi en kısa sürede sağlayabilen baklagillerdendir. Lifli bir besin olan nohut kötü kolesterolün düşürülmesini ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar.

Birçok faydası bulunan nohut, zihin yorgunluğunu da giderir. İçerdiği protein sayesinde kasların da güçlenmesini sağlar. İçerdiği E vitamini sayesinde yaşlanma karşıtı olan nohut, cildin esnekliğini kaybetmesini de geciktirir.

Baklagiller arasında sıkça tercih edilen nohut taze olarak tüketilebileceği gibi kurutulmuş hali de kullanılır. Mutfaklarımız da genellikle kurutulmuş halini kullandığımız nohutun kavrulmuşu, leblebi olarak tüketilir. Özellikle Hindistan ve Pakistan’ da çokça kullanılan nohut, Türk mutfağında da sık sık yer alır.

Akdeniz bölgesinde yapılan humusun ana malzemelerinden biri de nohuttur.

Genellikle et yemeklerinde kullanılan nohut, çorba, salata yapımında da tercih edilir.

BESİN DEĞERİ TABLOSU (100gr)

Kolesterol: 0

Kalori :  357 cal

Protein: 19,2 gr

Yağ: 6,2 gr

Karbonhidrat  : 56,7 gr

Kalsiyum: 150 mg

Demir: 7,3 mg

Vitamin B1: 0,46 mg

Vitamin B2: 0,16 mg

Niasin: 1,7 mg

Vitamin C: 1 mg

Kaynek: https://www.gozetarim.com.tr/nohut.

Editör: TE Bilisim