Hayvanın sakatatından hazırlanan kelle paça çorbasının antibiyotik etkisinin olduğunu biliyor muydunuz? Sizler için kelle paça çorbasının faydalarını araştırdık.

İçeriğindeki kolajen, vitamin, minerallerle bağışıklık sistemini güçlendiren paça çorbası günün her saati tüketilebilen bir besin kaynağıdır.

Kış aylarında soğuk algınlığı ve gripten koruyan paça çorbası, sarımsak, limon ve sirke içeriği ile antibiyotik kullanımına gerek kalmıyor.

Çocukların ve ergenlik dönemindeki gençlerin kemik gelişiminde önemli rol oynayan paça çorbası, kasların güçlenmesi ve kemik ağrılarının azalmasında önemli rol oynuyor.

Anemi hastalarına bolca tüketilmesi önerilen paça çorbası, kanser hastalığının ilerlemesinin durdurulmasında da önemli rol oynuyor.  Bu nedenle kanser hastalarında, kolajen yıkımına neden olan ilaçların etkilerinin azaltılmasında etkili oluyor.

Antitoksidan etkisi oluşturarak vücudun korunması bilinciyle tüketiliyor. Dil, göz yağı ve beyin karışımı ile yapılan paça çorbası, eklemlerdeki sıvıların korunmasını destekliyor.

MARAŞ USULÜ PAÇA ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Kahramanmaraş’ta sıkça tüketilen Maraş paçası özellikle kış aylarında restoranların gelir kapısı haline geldi. Grip ve soğuk algınlığıyla adeta savaşan, aynı zamanda kemiklerin güçlenmesine yardımcı olan paça çorbasının Maraş'ta yapılan yöntem diğerlerine göre çok farklı. Peki, Maraş usulü paça çorbası nasıl yapılır?

Kış aylarında vücudu olumsuz hava koşullarından ve mikroplardan korumak için mutlaka sıcak sıcak şifa çorbası içmek gerekir. Bu şifa çorbası da Maraş mutfağından gelen paça çorbası olabilir. İçerindeki vitamin ve mineraller sayesinde adeta vücuda kalkan olan bu çorba, bir çok hastalığında oluşmasına engel oluyor. Uzmanların sık sık içilmesini önerdiği paça çorbasının Maraş usulünün tarifi şöyle:

MALZEMELER

1 kilo ya da daha fazla kemikli et

1 yemek kaşığı kadar salça

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı pul biber

1 yemek kaşığı sumak ekşisi

YAPILIŞI

Kemikli eti düdüklü tencerenin içerisinde 45 dakika kadar güzelce pişirin. Daha sonra pişen eti hafif soğuduktan sonra didikleyerek bir kabın içerisine koyun. Bu adımda etin suyunu kesinlikle dökmeyin. Ardından derin bir tencerenin içerisine yağ salça ve biber ilave edip karıştırın. Etin suyunu da içerisine ekledikten sonra 10 dakika kaynatın. Etleri de içerisine koyduktan sonra 10 dakika kadar daha kaynatın. Son olarak sumak ekşisi ve sarımsağı da kapağını kapatın.

Editör: TE Bilisim