Pilav, hemen hemen her sofrada yıllardır yer alan, Osmanlı döneminde şölen ve törenlerde baş tacı edilmiş, farklı yemişler ile lezzetine lezzet katılan, dünyaca ünlü bir lezzet. Pilav yapmak öyle kolay iş değil. Çokça emek ve biraz da dikkat gerekiyor.

Hazırlayacağınız pilav tarifimiz, tek başına bir ana yemek niteliğinde ama hazırlamadan önce sizlere vermek istediğimiz birkaç ufak püf noktası var. En çok dikkat etmeniz gereken kısım su miktarı. Unutmayın, arpa şehriye bir nevi makarnadır ve suyu oldukça sever. Yanında bir kase yoğurt ile sunabileceğiniz, buram buram tereyağı kokacak, arpa şehriyeli pilavımız için sizleri mutfağa kadar alalım.

Arpa şehriye pilavı tarifi için malzemeler

Ø 1 adetçarliston biber

Ø 2 adetdomates

Ø 1,5 su bardağıarpa şehriye

Ø 3 su bardağısıcak su

Ø 2 çorba kaşığıtereyağ

Ø 1 çorba kaşığısıvı yağ

Ø 1 çay kaşığıtuz

Ø 1 çay kaşığıkarabiber

Arpa şehriye pilavı tarifi nasıl yapılır?

Ø İlk olarak domatesleri rendeleyin ve bir kenara alın. Biberleri küp şeklinde doğrayın.

Ø Tereyağı ve sıvı yağı tabanı geniş bir tencereye alın ve ısıtın. Biberleri ekleyip, kavurmaya başlayın. Biberler renk alınca arpa şehriyeleri ekleyin.

Ø Arpa şehriyeleri bir kevgir yardımı ile ara ara pişmesine izin vererek kavurun.

Ø Arpa şehriyeler, koyu kahverengiye dönünce üzerine domatesleri ekleyip, 2-3 dakika daha kavurun. Ardından baharatları ekleyin.

Ø Bir kaba 3 su bardağı sıcak suyu alın ve hepsini birden, pilava boşaltın. Bir iki defa karıştırın ve kapağını kapatın.

Ø 3-4 dakika harlı ateşte, 5 dakika orta ateşte, 10 dakika kadar da kısık ateşte pişirin. Arada kapağını açarak su seviyesini kontrol edin ve bir iki defa karıştırın.

Ø Pilav, göz göz olunca ve  arpa şehriyeler pişince ocaktan alabilirsiniz. Tencerenin üzerine bir kağıt havlu serin ve kapağını kapatın. 20 dakika kadar demlendirin.

Ø Servis etmeden önce karıştırın ve ılık bir şekilde servis edin. Afiyet olsun.

Editör: TE Bilisim