Dünya

Yiyebileceğimiz en sağlıklı besin nedir?

Harvard Tıp Fakültesi tarafından önerilen "10 Süper Gıda"ya bir göz atalım.

Cheryl Walton

Harvard Tıp Fakültesi tarafından önerilen  "10 Süper Gıda"ya bir göz atalım.

1. Domates: Kalp hastalığı ve bazı kanser türlerinin riskini azaltan güçlü bir antioksidan olan likopen açısından zengindir. Likopen, pişirildikten sonra vücut tarafından daha kolay emilir.

2. Ahududu: C vitamini ve manganez de dahil olmak üzere antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca sindirim sağlığına yardımcı olan iyi bir diyet lifi kaynağıdır.

3. Nohut: Baklagiller ailesine ait olup, bitki bazlı protein, lif ve çeşitli minerallerin (demir ve magnezyum gibi) iyi bir kaynağıdır. Kan şekerini kontrol etmeye ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

4. Kale: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, K vitamini, A vitamini, C vitamini ve çeşitli mineraller açısından zengindir. Anti-inflamatuar etkileri vardır ve kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

5. Brokoli: Turpgillerden, C vitamini, K vitamini ve lif açısından zengin sebzeler. Kanser önlemeyle ilişkili bir bileşik olan sülforafan içerir.

6. Yaban mersini: Beyin fonksiyonlarının iyileştirilmesi ve kalp hastalığı riskinin azaltılmasıyla ilişkili olan antioksidanlar, özellikle antosiyaninler açısından zengindir.

7. Somon: Kalp sağlığı için gerekli olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Aynı zamanda yüksek kaliteli protein ve D vitamini açısından da iyi bir kaynaktır.

8. Avokado: Sağlıklı yağlar (tekli doymamış yağ asitleri), lif ve potasyum açısından zengindir. Kolesterolü düşürmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.

9. Kırmızı Lahana: Antioksidan ve C vitamini açısından zengin bir turpgiller sebzesidir. Zengin rengi, çok sayıda fitokimyasal içerdiğini gösterir.

 

10. Pancar: Kan basıncını düşürmeye yardımcı olan nitratlar açısından zengindir. Ayrıca antioksidanlar ve lif içerir.

Harvard Tıp Fakültesi'nin beslenme önerilerinde şu hususlar vurgulanmaktadır:

 

1. Dengeli beslenme: Çeşitli meyve, sebze, tam tahıllar, yağsız protein ve sağlıklı yağlar tüketin.

2. Porsiyon boyutlarını kontrol edin: Sağlıklı yiyecekler de dahil olmak üzere hiçbir yiyeceği aşırı tüketmekten kaçının.

3. İşlenmiş gıdaları, doymuş yağları ve ilave şekerleri azaltın: Bu gıdalar sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir.

4. Bol su için: Vücudunuzun susuz kalmamasını sağlayın.

5. Düzenli egzersiz yapın: Sağlıklı bir diyetle birleştirdiğinizde en iyi sonuçları alırsınız.

KAYNAK: www.quora.com/