1.Kısaca kendinizi anlatır mısınız?

YILDIRIM DOĞMUŞ:1950 Sivas/Divriğ /Mursal Köyü doğumluyum. Yıldızeli Pamukpınar Köy Enstitüsü mezunu (Vahip Doğmuş) öğretmen bir babanın dört çocuğu un enbüyük oğluyum. Benden küçük bir erkek ikide kız kardeşim var. İlkokulu babamda okudum. 1962 de Adapazarı Arifiye Öğretmen okulunda başladığım öğrenimimi 1967/1968 öğretim yılında tamamlayarak mezun oldum. Ntalya, Yozgat, Bursa illerinde götev yaptım. Bir ara Bursa Eğitim Enstitüsünde matematik bölümüne devam ettim siyasi olaylar yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldım. Daha sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi önlisan bölümünü bitiretek görevime sınıf öğtetmeni olarak devam edip 1995 yılında emekli oldum. Evliyim, eşimde benim gibi öğretmendir. Bu evlilikten bir oğlum(Serdar Doğmuş, müzik öğretmeni) ve kızım(Seda Doğmuş, Uludağ Üniversitesi ve İznik Çinicilik bölüm mezunu) çocuğum oldu... 1995 yılında emekli oldum. Hala Bursa ilinde ikamet ediyorum. Briç oynamayı, kitap okumayı. Yüzmeyi yabancı film izlemeyi severim. Şiir Yağmuru, Çocuklar için Şiiler,İnsanlık Ölüyor Dünya Utansın Antoloji kitaplarında şiirlerim yayımlanmıştır... Ayrıca üç şiirim bestelenmiştir. Şiirlerim :Şiir Zamanı, Radyo Piyano, Radyo Bir Numara ve Radyo Türk gibi radyolarda yayınlanmaktadır. Şiirlerim klipleştirerek yotube de ve Facebook da gurplarda paylaşmaktayım. Beşyüzden fazla yazılmış şiirim Şiirler Antoloji com sitesinde yayımlanmış, ayrıca yirmi dört şiirim Şiir Zamanı sitesinin seçiçi kurulu tarafından günün seçkisi seçilmiştir.

2.Ne kadar zamandır yazıyorsunuz?

1968 yılından bu yana şiir yazmaktayım. Ara ara yazmadığım zamanlar oldu. Evlilikten sonra çoluk çocuk onların eğitimi öğretimi derken ara verdim ama bulunduğum okulların bayram programlarını ve tören sunumlarını ben yaptığımdan araları şiirlerle süslerdim. Nihayet E şimin bi miras meselesi yüzünden bir ay Siirt ilinde kalması ve bu ayrılığın bendeki şiir olayını yeniden uyandıdı. Hala yazıyorum.

3. Yazmanızda en büyük etken nedir?

Yazmamdaki en büyük etken içinde bulunduğumuz olayların yoğunluğudur. Zaten başkaların dertleriyle dertlenmeyen şiir yazamaz.

4. Yazarken çektiğiniz en büyük zorluk nedir peki?

Yazarken en büyük zorluk eleştirel şiirlerde çekerim, isim kullanmadan hakaret etmeden siyasileri kızdırmadan yazmak beni zorluyor. Aslında içimden geldiğince eleştirmek isterim.

5. Kitabınız daha çok hangi yaş gruplarında ilgi çekiyor?

Kitaplarımızı ayıyarak şiirleri ona göre düzenledik. Yetişkinler için ayrı, çocuklar için ayrı kitap bastırdık. Bunları kütüphanelere, okul kitaplıklarına hediye gönderiyoruz. Yani hem Yetişkinler hemde çocuklar a hitap ediyor.

6. Yazarken ilham aldığınız şey nedir? Bir kişi olabilir bir nesne olabilir. O ilham periniz size ne olunca geliyor?

Yazarken ilham aldığım demiyelim de ilham geldiğinde yazmak diyelim. Bazen bir kelime bazen görülen , yaşanan olay, düşen bir yaprak ne bileyim mevsim nerede ilham gelirse orada yazarım. Otobüs durağında, yolda, bazen briç oynarken kalkıp aklıma gelen dizeyi defterime yazarım. Geceleri uykudan uyandığımda aniden geliverir hemen yazarım. Çoğu zaman baş ucumda defterim hazırdır. Şimdilerde sokakta ilham gelirse tabi gördüğüm bir şey tetiklemiş olabilir akıllı telefona kayıt eder evde yazıya döker belleğe kaydederim. Kayıp olmasınıda önlerim. Evlendiğim ilk yıl nedense ilham perisi eşimi kendinden güzel görünce pır diye uçup gitmişti. Şiir yazmak durup dururken olmuyor. Dur bu gün oturup bir şiir yazayım denmiyor

7. Beğendiğiniz ve kitaplarını okuduğunuz bir yazar var mı?

Bir yazar olsa kolay ama bir çok yazarın kitabını okurum. Şimdi onları buraya sıralamayayım. Son zamanda çıkan kitapları okumaya çalışıyorum. Ünlü şairlerimizin şiirlerini, arkadaşlarımın şiirlerini okurum. İsim olsun diye Uğur Dündar, hikaye şiirlerini sevdiğim öğretmen arkadaşımız Zeynep Eman, Atol Bahremoğlu. Can Yücel, Ahmet Arif Nazım Hikmet vb...

8. Peki yazarlarla görüşme imkânınız oldu mu? Bir araya geldiniz mi hiç?

Zeynep Eman öğretmenimle ailece görüşüyoruz Didimde beraberiz etkinliklere katılırız. Uğur Dündar ve bir çok yazarımızla Didimde kitap imza günlerinde görüşşğümüz var. Ayrıca Didim şair ve yazarlarıylada görüşüyoruz.

9. Konularınızı nasıl seçiyorsunuz?

Biz şiir yazdığımız için konu bizi seçiyor. Yazdığım şiirlerin konuları kendiliğiden oluşuyor ama şunu söyleyebilirim yazılmış şiirleri guruplayacak olursam, sosyal olaylar. Aşk şiirleri, yaşanmış olaylar, şehitlerle ilgili, Atatürk, çocuklarla ilgili. Dediğim gibi konu gelip sizi buluyor.

10. Peki son olarak Buradan okurlarınıza seslenmek isteseniz ne derdiniz?

Benim babam Köy Enstitüsü mezunu olduğu için çok şanslıydım, okumayı erken öğrendim. Babam klasiklerin hikayeleri olan resimli kitaplarnı alırdı ben onları okuyarak okuma alışkanlığı edindim. Okumayada devam ediyorum. Okurkende en az otuz kırk sayfa okumadan bırakmam. Kitap çok iyi bir arkadaşdır. Kitap okumak ufkumuzu genişletir, kültürümüzü geliştirir. Maalesef millet olarak okuma alışkanlığımız yoktur. Tabi üzücü bir durum. Ailelerin ekonomik durumu kitap almakta zorlanıyor. Aslında her aile akşam evde zamanın bir bölümünü kitap okumaya ayırmalı, bunu alışka lık haline getirmelidir.