Ceviz, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek ve hastalanmanızı önleyerek vücudunuzun doğru bir şekilde gelişmesine yardımcı olan bir vitamin deposu ve besin kaynağıdır.

Ceviz çeşitlerinin pek çoğu, Avrupa ve Anadolu’ya özgü olan ceviz ağacıdan gelmektedir. Çiğ olarak veya yemeklere ve tatlılara eklenen bir malzeme olarak tüketilebilir.

Cevizin ortasında ve kenarlarında ince kahverengi bir kabuk, dışında ise kalın ve sert kahverengi bir kabuk vardır. Cevizin içerdiği bazı besin maddeleri aşağıdaki gibidir:

Ø Protein

Ø Sağlıklı yağlar

Ø Lif

Ø Antioksidanlar

Ø Sterols

Ø Mineraller (sodyum, potasyum, fosfor, demir, çinko, magnezyum, kalsiyum)

Ø B ve E Vitaminleri

Sert kabukları nedeniyle küçük ve bazen açılması zor olan ceviz, vücudunuzun sağlıklı gelişimi için çok sayıda faydası olan lezzetli bir yiyecektir.

1. Anti-inflamatuardır

İçerisinde bulunan çinko ve omega 3 yağ asitleri sayesinde, vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren ceviz aynı zamanda doğal bir anti-inflamatuardır.

Pek çok kuru yemişin benzer özelliği olan bu durum, onları inflammasyona semptomlarını hafifletmede güçlü bir müttefik haline getirir.

2. Kardiyovasküler hastalıkları önler

Kardiyovasküler hastalık riski olanlar veya daha önce kalp krizi geçirmiş kişiler için, ceviz tüketmek oldukça faydalı olacaktır.

Cevizde bulunan amino asitler, damar tıkanıklığını ve kalp krizini önlemeye yardımcı olmaktadır. Ceviz tüketmek, kalp sağlığını korumanın doğal bir yoludur.

3. Dolaşım sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar

Kalp sağlığınızı korumanın yanı sıra, içerdiği B3 vitamini sayesinde ceviz dolaşım sisteminiz için de faydalıdır.

Bu vitamin, vücudunuzdaki kan akışını hızlandırır. Bunun sonucunda da, kalp hastalıklarına yakalanma riskiniz azalır.

4. Vücuttaki yağı azaltır

Ceviz kalbiniz için oldukça faydalıdır ancak bunun yanı sıra, özellikle karın bölgenizdeki inatçı yağları yakmaya da yardımcı olur.

Ceviz yemek iştahınızı azaltır ve daha az karbonhidrat tüketme ihtiyacı hissedersiniz. Buna ek olarak, cevizde bulunan lif sindirim sisteminizi iyileştirerek kabız olmanıza engel olur.

5. Sinir sistemini geliştirir

Cevizde bulunan vitaminler ve omega 3 ve 6 yağ asitleri, sinir sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlar ve nöron sağlığınızı iyileştirerek beyin işlevini güçlendirir.

Ceviz ayrıca, çocuklar ve gençler için gerekli olan öğrenme kapasitesini geliştirir ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur.

6. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir

Kimse hasta olmayı sevmez bu yüzden vücudunuza nasıl bakacağınız ve sağlığınızı nasıl koruyacağınız oldukça önemlidir. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak hastalıklardan korunmada kilit rol oynar.

Cevizde bulunan E vitamini ve antioksidanlar, hastalıklara neden olan bakterileri, parazitleri ve virüsleri azaltmaya yardımcı olan antikorların üretimini teşvik eder.

7. Karaciğer sorunlarını tedavi eder

Karaciğer hastalıkları, karaciğerinize ciddi bir şekilde zarar vererek işlevini engelleyebilir.

Hangi yiyeceklerin karaciğerinizi temizlediğini ve hasar görmesini önlediğini bilmek oldukça önemlidir.

İçerdiği antioksidanlar ve gerekli yağ asitleri sayesinde, ceviz karaciğeri korur ve temizler.

8. Osteoporozu önler

Kemiklerinizin incelmesine, güçsüzleşmesine ve kırılganlaşmasına neden olan, kemik kütlesindeki azalmaya osteoporoz denir. Eğer vücudunuzda bakır eksikliği varsa, osteoporoz hastası olma riskiniz oldukça yüksektir.

Bakır, kemiklerdeki mineral yoğunluğunu artırır. Eğer vücudunuzda yeterince bakır olmazsa, kemikleriniz gücünü kaybedebilir.

Cevizde bulunan minerallerden bir tanesi de bakırdır ve bu da kemik sağlığı için ceviz tüketimini gerekli kılar.

9. Ruh halinizi iyileştirir

Stresin, yorgunluğun ve mutsuzluğun nedeni bazen vitamin ve mineral eksiklikleri olabilmektedir. Bazı insanlar sıkıntılı dönemlerde tatlı yeme ihtiyacı hissederler ancak ceviz de aynı etkiyi verecektir.

Cevizde bulunan doğal şeker, vitaminler ve antioksidanlar ruh halinizi iyileştirir. Günde bir porsiyon ceviz yemek stresi azaltmaya yardımcı olur.

10. Cildiniz için çok faydalıdır

Yumuşak, genç görünen ve sağlıklı bir cilt için E vitamini çok önemlidir. Cevizde E vitamini bulunduğu için, cevizden yapılan maskeler ve yağlar cildinizi derinlemesine besleyecektir.

Erken yaşlanma belirtilerini yok etmek ve cildi daha sağlıklı ve yumuşak göstermek için ceviz tüketmek çok önemlidir.

Çok fazla ceviz tüketmenin riskleri

Tıpkı diğer yiyeceklerde olduğu gibi, cevizi de kararında tüketmek gerekir. Günlük olarak ne kadar ceviz tüketeceğinize karar vermek için ilk olarak bir beslenme uzmanıyla konuşmak iyi bir fikirdir.

Eğer çok fazla ceviz tüketirseniz, içerdiği oksalik asit nedeniyle böbrek taşı oluşmasını tetikleyebilirsiniz.

https://sagligabiradim.com/cevizin-10-harika-ozelligi/

Editör: TE Bilisim