Vitir namazı ne zaman kılınır?
Vitir namazı yatsı namazı kılındıktan sonra sabah namazının vakti girinceye kadar herhangi bir vakitte kılınabilir.
Uyanabilecek olan kimsenin vitir namazını gecenin sonunda, yani imsak vaktinden bir müddet önce kılması daha faziletlidir. Ancak uyanamayacağına dair endişe taşıyan kimsenin, vitir namazını uyumadan önce kılması uygun olur.
Vitir namazı, vacip bir namazdır. Vaktinde kılınamayan vitir namazının daha sonra kaza edilmesi vaciptir.
VİTİR NAMAZINDA NE OKUNUR?
Vitir namazında diğer namazlardan farklı olarak Kunut duaları okunur. Kunut dualarının okunuşu şöyledir:
“Allâhümme innâ nesteînuke ve nestağfiruke ve nestehdik. Ve nu’minu bike ve netûbu ileyk. Ve netevekkelu aleyke ve nusni aleykel-hayra küllehu neşkuruke ve lâ nekfuruke ve nahleu ve netruku men yefcuruk.”
“Allâhümme iyyâke na’budu ve leke nusalli ve nescudu ve ileyke nes’a ve nahfidu nercû rahmeteke ve nehşâ azâbeke inne azâbeke bilkuffâri mulhik.”
Vitir namazında diğer namazlardan farklı olarak üçüncü rekatta Fatiha’nın ardından okunan zammı sureden sonra tekbir getirilir. Tekbirden sonra Kunut duaları okunur. Vitir namazında tekbir almayı unutmak sehiv secdesi gerektirir...
Vitir Vacip Namazının 3. Rekatı
Besmele çekilir: “Bismillahir rahmanirrahim”
Fatiha okunur:
Zamm-ı sure okunur: (ya da Kur’an-ı Kerim’den en az üç ayet) okunur...
Sonra tekrar tekbir alınır. Bu tekbir niyet etmeden sadece “Allahu Ekber” demek sureti ile yapılır ve tekrar eller bağlanır.
Kunut Duaları okunur. Eğer bir kişi vitir namazının 3. Rekatında okunan Kunut duasını bilmiyorsa ya da ezberleyemiyorsa “Rabbenâ âtina fi’d-dünyâ haseneten ve fi’l-âhireti haseneten ve qınâ azâbe’n-nâr” (Bakara, 201) ayetini okuyabilirler.
Bunu da bilmeyenlerin üç defa “Allâhümmağfirlî (Allah’ım beni bağışla)” veya üç defa; “Ya Rabbî (Ey Rabbim)” demeleri câizdir.
İsmail Yaşar Hocaefendinin konu ile ilgili videosu:
https://youtu.be/0vFHLu5syA4