Kahramanmaraş ‘ın tarihinde Şubatlar çok önemli olmayı sürdürüyor.

İlk olarak 20. YY’ın ilk yıllarında tarih oldu Şubat.. 11 Şubat’ı 12 Şubat’a bağlayan gece, işgalci Fransız Ordusunun kenti terk etmesi ile ‘kendini kurtaran şehir” oldu Maraş...

21. YY’ın yine ilk yıllarında bu kez tarih 6 Şubat’ı gösteriyordu. 5 Şubat’ta yarınlara umutla yatağına yatanlar, 6 Şubat’ta tarihe ‘mefta’ olarak geçtiler.

6 Şubat’ta sağ olarak yatağından kalkanlar, bir umutsuzluğun içinde, bir belirsizliğin girdabında ve en önemlisi geçmişinde kalan acılara yelken açtılar. Bugün itibariyle tahmini 30 bin ölü, 60 bin yaralı, binlerce yıkılmış ya da ağır hasarlı bkonut-işyeri var. Rakamları tahmini yazıyorum. Belki üç asagidir belki de beş yukarıdır..

Yüzlerce aile dağıldı. Her şey bir tarafta, yardım isteğimize olumsuz yanıt veren şehrin vekilleri veya reislerin cevapları hafızlarımızda kaldı. İşyerleri yıkıldı.

Güzel olan yok muydu. Vardı elbette. Üç günün ardından ekipler sahaya indi, devlet el koydu krizi yönetimine.

Yalnız kaldık. Yanıldık. Ama Şubat ayını unutmaz oldu. Allah var gam yok.

Şehirde bir belirsizlik var. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör‘ün gayreti ile kent ayağa kalkmak için çırpınıyor. Deprem günlerinde il dışına çıkanlar da yavaş yavaş dönüyor. Kent her geçen gün canlanıyor. Elbette eskisi gibi olması mümkün değil ama gayretin de takdirle karşılanması gerekiyor.

Olay bir ilde olmadı. Kahramanmaraş’ın yanısıra, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Kilis ve Diyarbakır’ı da içine alan asrın felaketinin ilk günlerinde bende çok kızgındım. Ama şimdi düşünüyorum da olması gereken oldu sanırım. Yine de doğalgaz yok. Elektrik yok ve dahası da şu yok. Ve biz bu şartlarda ekmek bekliyoruz.

Ve en sahipsiz de yerel basın (özellikle internet haber siteleri) kaldı. Seçime bir aydan az zaman kaldı. Siyasi parti yetkilileri veya adaylar “Şu da bizim desteğimiz olsun. Bunlar hep bize destek oluyor bu kez de biz destek olalım “ diye düşünüp internet haber sitelerine destek olmuyorlar. Üç beş gün sonra Ramazan Bayramı, şimdi siyasi partiler ya da adayları 5’er bin TL’yi internet haber sitelerine gönderseler ne de iyi olur hani.

Bu da bir bekleyiş enkaz altında kalan büroların yeniden kalkınmasına fayda sağlamak bakalım hangi aday ya da adaylara nasip olacak?